Lukuteline kirjalle

Kirjatelineelle on monenlaista käyttöä. Se vapauttaa lukutoukan väsyneet kädet. Telineessä kotikokin keittokirja säilyy siistinä ruoanlaiton tuoksinassa. Opiskelijan koulukirjan se pitää hyvässä lukuasennossa esimerkiksi muistiinpanoja tehdessä. Se on myös mainio nuottiteline soittajalle.

145x180_kirjateline.jpg

Näppärä kirjateline syntyy muutamasta rimanpätkästä ja pyöreästä kepistä. Lisäksi tarvitset pari saranaa ja silmukkaruuvia sekä pätkän nauhaa tai lankaa. Mallitelineen korkeus on 24 cm ja leveys 32 cm. Siihen sopii jo lähes kirja kuin kirja. Mittojen muuntelu on toki sallittua!

Kirjatelineen osat voi valmistella rakennussarjaksi ja lähettää käsistään kätevälle lahjana tukevassa kirjekuoressa. Rakennussarja kannattaa koekasata ilman liimaa. Silloin varmistuu, että kaikki osat sopivat paikoilleen ja jo kertaalleen kiristettyjen ruuvien kiertäminen sujuu lahjan saajalta helposti.

Katko, poraa ja hio

Sahaa 15x32 mm:n rimasta tarvikeluettelon mukaiset pätkät. Varmista, että sahauksista tulee tarkasti suorakulmaiset. Käytä pienihampaista sahaa ja jiirilaatikkoa, ellei sinulla ole katkaisusirkkeliä. Kuuden millimetrin paksuiset pyörökepit saa katkaistua terävällä puukolla.

Merkkaa pyörökeppien reikien paikat taustatuen vaakarimoihin viiden sentin etäisyydelle päistä ja etuosan pystyrimoihin neljän sentin välein. Poraa sopivan tiukat, noin 12 milliä syvät reiät mahdollisimman tarkasti kohtisuoraan. Siisti rimojen päät ja reikien reunat hienolla hiekkapaperilla.  

100x70_kirjat_vaarna.jpg

 

 

Liitokset voi tehdä poratapeilla, jos ne ruuveilla toteutettuina tuntuvat liian ronskeilta.

 


 

 

 

Liitokset voit tehdä poratapeilla tai ruuveilla. Tapitusta varten täytyy porata noin 15 millin syvyiset reiät pystypuiden päihin ja vastaaville kohdille etuvaakapuiden sivuihin. Kasausvaiheessa reikiin liimataan poratapit. Liiman kuivumisen ajaksi liitokset kiristetään ruuvipuristimilla tai esimerkiksi tiukoilla teippauksilla.

100x70_kirjat_ruuvi.jpg

 


Ruuviliitoksissa täytyy esiporata reiät ruuveja varten, etteivät ohuet listat halkea.

 


 

 

 

Ruuviliitoksissa ruuvit ovat 4x50-millisiä. Niitä varten porataan vaakapuihin neljän millin reiät. Jos ruuvit ovat tasakantaisia, kannattaa tehdä reikiin myös pienet senkkaukset. Lisäksi tarvitaan reiät alavaakapuuhin kulmittain tulevan riman kiinnittämiseen. Siinä sopiva ruuvin koko on 4x30 mm. Myös ruuviliitoksissa kannattaa käyttää liimaa. 

100x70_kirjat_sarana.jpg

 

 

Etuosa ja takatuki kytketään toisiinsa pienillä saranoilla.

 

 

 

 


Liiman kuivuttua takaosa liitetään saranoilla etuosaan. Alavaakapuihin kierretään vielä pienet puu- tai silmukkaruuvit. Niihin solmitaan nauha tai napakka lanka rajoittamaan kirjatuen aukeamista.

100x70_kirjat_silm.jpg

 

 

Silmukkaruuveihin kiinnitetyllä nauhalla tai langalla säädetään kirjan katselukulmaa.

 


 

 


Kirjatuen voi vielä viimeistellä maalaamalla, lakkaamalla, öljyämällä tai vahaamalla. Ohjeet löytyvät tuotteista.

OSAT JA TARVIKKEET
Höylätty rima 15x32 mm
pituus 180 mm – 2 kpl
pituus 320 mm – 5 kpl

Pyöreä keppi 6 mm
pituus 200 mm – 2 kpl
pituus 280 mm – 3 kpl

2 saranaa
2 silmukkaruuvia tai pikkuruuvia
Ruuveja (ja puutappeja)
Nauhaa tai napakkaa lankaa   

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi
Copyright www.hannuh.fi