Vetävät savupiiput

Tulisijan vetoon vaikuttaa moni tekijä, eikä vähiten savupiippu. Perinteisen muuratun savupiipun vaihtoehdoiksi ovat vakiintuneet elementtirakenteiset hormit.

180x124_piiput.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiilestä muuratulla piipulla on edelleen omat vankkumattomat kannattajansa. Piipusta voi tehdä juuri niin monihormisen kuin tilanne vaatii. Nuohousluukkujen ja hormiliitosten paikat voi valita täysin vapaasti.  Niitä on helppo tehdä myös jälkeenpäin.

70x100_tiilipiippu.jpg

Tiilipiippu varastoi tulisijan käytön yhteydessä syntyvää lämpöä ja luovuttaa sitä huoneilmaan. Tiilipiippu on myös edullinen etenkin, jos sen tekemisessä pärjää omin voimin tai aputyöt hoitaa talkooväki.

70x100_rondopiippu.jpg

Muurattavissa elementtipiipuissa kuoriosa muodostuu useimmiten kevytsoraelementeistä ja sileäpintaisista keraamisista sisäosista. Niiden välissä on eristekerros. Rakenteen ja vähäisten suojaetäisyysvaatimusten ansiosta piippu sopii ahtaaseenkin paikkaan. 

Elementtipiippuja valmistetaan yksi- ja kaksihormisina. Niihin saa valmiina erikoisosat, kuten nuohousluukut, savupellit, liitoskappaleet ja piipunhatutkin.

 

harvia_moduuli.jpg

Ruostumattomasta teräksestä valmistetaan moduulipiippuja. Ne voidaan nostaa paikoilleen jopa kokonaisina. Silloin asennusaika on vain muutamia tunteja.

Yksihormiset teräspiiput ovat kevyitä, joten myös pitkän piipun voi sijoittaa köykäisen tulisijan päälle.

Kesämökeillä ja rantasaunoissa käytetään usein keveitä teräksisiä valmispiippuja. Niiden käyttömahdollisuudet ovat kuitenkin rajoitetut.

Korjaamalla kelpo hormi

Vanhaa rapautunutta tiilipiippua ei tarvitse aina purkaa. Sen voi myös kunnostaa. Hormiin voi ujuttaa noin metrisistä pätkistä rakentuvan tai yhtenäisen taipuisan teräsputken. Alapäähän tai savupellin yläpuolelle asennetaan muurauskartio hormiin puhkaistun aukon kautta. Yläpäähän kiinnitetään sadekansi. Hormin ja sisäputken väli kaadetaan täyteen vermikuliittia – kuivaa ja ryynimäistä poltettua savea.

Erikoisliikkeet pystyvät kunnostamaan jopa käyttökiellossa olevan savupiipun tulenkestävällä keraamisella massalla. Kunnostettu savutiivis ja sileäpintainen hormi on myös veto-ominaisuuksiltaan entistä parempi.

Tiilipiipun rapautumista nopeuttaa sadevesi. Etenkin satunnaisesti käytössä olevat hormit pysyvät sateen jälkeen märkinä pitkiä aikoja. Sitten tulee pakkanen ja jäätynyt vesi murentaa saumoja ja tiiliäkin. Savupiipun päässä pitää olla aina piipunhattu.

PLUSSAT JA MIINUKSET
Tiilipiippu

+ edullinen
+ useita hormeja
+ varaa lämpöä
- vaatii ison tilan
- pitkä työaika

Elementtipiippu
+ helppo muurata
+ hyvä veto
+ sopii pieneen tilaan
- vain 1 tai 2 hormia

Teräspiippu
+ nopea pystyttää
+ kevyt
+ sopii pieneen tilaan
- vain yksi hormi
- ulkonäkö?

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat valmistajien Copyright www.hannuh.fi