Valojen uusi sukupolvi

LED on lyhenne englanninkielisistä sanoista Light Emitting Diode, suomeksi valoa säteilevä diodi. LED-teknologia on kehittynyt haastajaksi kaikille muille valovaihtoehdoille. Ennusteiden mukaan se tulee hallitsevaan asemaan kodin valaistuksessa.

LED eli hohtodiodi on toimintaperiaatteeltaan varsin yksinkertainen. Sähkö johdetaan nuppineulanpään kokoiseen mikrosiruun. Se alkaa hehkua ja tuottaa valoa.

led_2_1.jpg 

 

 

 

 

 

 

LED oli pitkään tunnettu lähinnä värillisenä merkki- ja taustavalona. Voimakkaan tuotekehityksen tuloksena on aikaansaatu tuttu valkoinen valo. Se on ollut edellytyksenä LEDin käytön yleistymiselle kodin valaistuksessa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen lisäksi, että LEDit ovat tulleet kotien, yritysten ja yleisten tilojen valaistukseen, niitä käytetään yleisesti esimerkiksi taskulampuissa, liikennevaloissa ja jopa autojen valoissa.

Kehitystyö jatkuu edelleen ja joka vuosi markkinoille ilmestyy uusia, entistä tehokkaampia ja monipuolisempia vaihtoehtoja. Hyvien ominaisuuksien ansiosta LED-valaisinratkaisut soveltuvat erinomaisesti myös autoihin ja veneisiin.

Erilaisiin valaistuskohteisiin suunnitellut, helposti asennettavat valaisinsarjat, sisältävät 6–30  LEDiä. Peruspakkaukseen kuuluu lisäksi liitosjohdot, asennustarvikkeita sekä muuntaja. Järjestelmää voi kasvattaa vieläkin laajemmaksi tehokkaammalla muuntajalla. Mielikuvituksella ja luovuudella voidaan LEDeillä aikaansaada huikeita valaistuskokonaisuuksia.

led_2_3.jpg

 

LED-valot soveltuvat hyvin kalusteisiin. Ne ovat pienikokoisia ja helposti asennettavia. Lisäksi ne eivät kuumene eivätkä tuota UV-säteilyä.

 

 


 

 

 

led_2_4.jpg

 

Saunan tunnelmallisen ja sisustuksen kauneutta korostavan valaistuksen voi asentaa jopa jälkikäteen.

 

 

 

 


 

 

 

Asentaminen on yksinkertaista. Matalalla, 12 voltin jännitteellä toimivia valosarjoja saa asentaa kuka tahansa. Ne soveltuvat hyvin myös akkukäyttöisiin järjestelmiin.

Valoa ja tunnelmaa

Valaistus vaikuttaa merkittävästi viihtyisyyteen. Onnistunut valaistus edellyttää, että valaistavaan tilaan löydetään ja valitaan oikeat ratkaisut. LEDin myötä mahdollisuudet ovat lisääntyneet valtavasti.

led_2_2.jpg

 

Valaistuksella luodaan kodin tiloihin halutunlainen tunnelma suhteellisen pienellä vaivalla. Tilat vaativat tosin hyvin erilaisia valaistuksia. Toisinaan riittää pelkkä yleisvalaistus. Joskus tarvitaan tarkasti kohdistettua valoa. Usein hyvän yleisvalaistuksen vastapainoksi sopii hämyisä tunnelmavalaistus. Suunnittelun pohjaksi tarvitaan kuitenkin tietoa, mitä mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja on tarjolla. Tilanne muuttuu kaiken aikaa, sillä uusia, mielenkiintoisia innovaatioita tulee jatkuvasti kauppojen hyllyille. 

MIKSI LED-VALAISTUS
- helppo ja nopea asentaa vaikka itse
- pitkäikäinen (vaihtoväli jopa yli 100 000 tuntia)
- ei lämpösäteilyä
– turvallinen- mekaanisesti kestävä
- voidaan vaihdella värejä, kokoa ja valovoimaa- pienikokoinen
– vähän tilaa vievä- voidaan himmentää ja ohjata- energiaa säästävä
- soveltuu hyvin aurinkokenno
- ja tuuligeneraattorienergiaa tuottavaan ympäristöön
- vaihtoehtoja sekä sisä
- että ulkotiloihin

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat OverSol Oy Copyright www.hannuh.fi