Väliseinät monella tavalla

Pientalossa väliseinät eivät yleensä ole kantavia. Niitä voidaan tehdä monista materiaaleista. Erilaisten levyjen lisäksi valittavana on tuotteita, joista syntyy kivirakenteinen seinä muuraamalla tai ohutsaumatekniikalla.

180x124_valiseina_1.jpg


Runko puuta tai terästä

Levytettävien seinien runko tehdään useimmiten puusta. Tavallinen puutavara on herkkää vääntyilemään, joten sen tilalle ovat yleistyneet kertopuutolpat. Ne valmistetaan liimaamalla havupuusta sorvatusta viilusta. Mittatarkoilla ja kieroutumattomilla Kerto-tolpilla väliseinän runko syntyy ilman harmeja.

Julkisessa rakentamisessa yleistä teräsrankaa ovat suosineet erityisesti ammattirakentajat.   Pientalojen rakennuttamisen lisääntyessä teräsrankaa näkee käytettävän yhä useammin myös omakotitaloissa.

Teräsranka valmistetaan sinkitystä teräksestä rullamuovaamalla. Rangat, kiskot ja muut osat ovat mittatarkkoja, ja niiden mitoituksessa on otettu huomioon erilaisten eristeiden sekä rakennuslevyjen yleisimmät mitoitukset.

Rankojen asennus on erittäin nopeaa ja helppoa. Erikoistyökaluja ei tarvita, koska rungon osat toimitetaan määrämittaisina. Korkean esivalmistusasteen ansiosta työmaalla saavutetaan kustannussäästöjä materiaalihukan ja työvirheiden pienentyessä.

180x124_valiseina_2.jpg


Levyjä moneen lähtöön

Levyrakenteisissa väliseinissä käytetään useimmiten lastu- tai kipsilevyjä ja märkätiloissa lisäksi kiviainespohjaisia rakennuslevyjä.

Lastulevy on säilyttänyt kilpailukykynsä ominaisuuksiensa ansiosta. Sitä voi käsitellä ja työstää kuten puuta. Se on luja, jäykkä ja edullinen. Lastulevy kuuluu päästöluokkaan M1.

Tavanomaisen lastulevyn rinnalle on jalostettu uusia tuotteita, kuten pitkiltä sivuilta pontattu ja pohjamaalattu rakennuslevy. Se mahdollistaa seinien nopean levytyksen ilman saumanauhojen asennuksia tai tasoitteen levittämistä ja hiomista.

Kipsilevyt ovat elämättömiä ja niitä on helppo käsitellä sekä työstää. Ne omaavat myös hyvät palonkestävyys- sekä ääneneristävyysominaisuudet. Kipsi on puhdas luonnontuote, joka edistää hyvää sisäilmaa.

Kipsistä valmistetaan lukuisia erilaisia levytuotteita. Peruskipsilevyn lisäksi on valittavana esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, palonsuojalevy, lattiakipsilevy, märkätilalevy, tuulensuojalevyt ja akustiikkalevyt.

Märkätiloissa käytetään myös Kaakeliluja-levyä. Se on kiviainespohjainen rakennuslevy, joka on vedeneristetty molemmin puolin jo tehtaalla. Kaakeliluja voidaan pinnoittaa märkätiloihin soveltuvilla laatoilla, lasikuitukankaalla tai märkätilantapetilla.

Levyn asentaminen on helppoa ja nopeaa. Kun levy on kiinnitetty, käsitellään vain läpiviennit, saumat ja ruuvinkannat itseliimautuvalla Minerit-vedeneristysnauhalla tai vedeneristysmassalla. Kiviainespohjaisena levynä Kaakeliluja estää tehokkaasti homekasvuston kehittymistä.

Tiiltä ja harkkoa

Kivirakenteiset väliseinät voi tehdä monella tavalla. Niitä käytetään erityisesti märkätiloissa, mutta jämäkkä, hyvin ääntä eristävä kiviväliseinä soveltuu kodin kaikkiin tiloihin.

100x130_valiseina.jpgKahi-tiiliseinät tehdään perinteisellä muuraustekniikalla noin 10–15 mm:n vaaka- ja pystysaumalla. Seinät ovat tasoitettavia tai toiselta puolelta puhtaaksimuurattuja. Kahi-muototiilillä voidaan toteuttaa esimerkiksi kaarevia rakenteita. Valikoimassa ovat myös aukkopalkit.

Kahi-harkot muurataan ohutsaumatekniikalla noin 2 mm:n vaakasaumalla. Kahi-harkot on tarkoitettu tasoitettaviin väliseiniin. Kahi-viisteharkoista voidaan tehdä ohutsaumamuuraamalla molemmin puolin puhtaaksimuurattuja seiniä. Kahi-harkkoja täydentävät esijännitetyt aukkopalkit.

 

 

Kevytsoraharkkoseinät tehdään perinteisellä muuraustekniikalla noin 10–15 mm:n vaaka- ja pystysaumalla. Kevytsoraharkot soveltuvat hyvin kosteisiin tiloihin, joissa pintakäsittelynä on esimerkiksi laatoitus. Harkkoseinät tasoitetaan yleensä molemmin puolin. Pinnoittamatonta muurattua harkkoseinää voidaan käyttää äänenvaimennusseinänä esimerkiksi autotalleissa ja varastoissa.

Kevytsorasta valmistetaan myös väliseinälevyjä. Kevyistä levyistä syntyy nopeasti seinää ohutsaumamuurausmenetelmällä.

Muista: Märkätilojen seinät pitää aina vesieristää!

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat valmistajien Copyright www.hannuh.fi