Kaasulla, hiilillä, sähköllä

Kaikilla grilleillä on omat plussansa. Ja makuasioistahan on turha kiistellä! Mieti niitä ja mene vasta sitten ostamaan uutta grilliä.

180x124_grilli.jpg

Nopea ja tehokas kaasugrilli on pihakeittiön sydän. Sen kannen alla voi jopa paistaa leipää ja sivukeittimellä kiehauttaa uudet perunat. Nestekaasu sopii ruoanlaittoon erittäin hyvin. Se on ympäristöystävällisin fossiilinen polttoaine. Kaasun palaessa syntyy vain hiilidioksidia ja vettä – ilman savua, nokea ja sivumakuja.

Sytytä kaasugrilli viitisen minuuttia ennen grillaamisen aloittamista. Kuumina ritilät ja muut metalliosat eivät jäähdytä grillattavia tuotteita. Myös grillaamisen jälkeen grillin annetaan olla päällä muutamia minuutteja.

Puhdista ritilä heti käytön jälkeen. Valurautaritilä puhdistetaan metalliharjalla ja vedellä, johon on lisätty pesuainetta. Huuhtomisen jälkeen ritilä kuivataan ja rasvataan ruokaöljyllä.

Kaasugrillin kunto tarkistetaan vuosittain ohjekirjan mukaisesti. Letkulla ja säätimellä ei ole tiettyä käyttöikää, joten vaihtoväli jää jokaisen omaan harkintaan. Jos nestekaasuletkussa on haavaumia, se pitää vaihtaa. Samalla uusitaan myös paineensäädin.

Ulkokäyttöön tarkoitettua kaasugrilliä ei saa käyttää sisätiloissa, vaikka sateinen tai kolea ilma houkuttelisikin niin tekemään.

Uudet kevyet pullot

Nestekaasua myydään sekä komposiitti- että teräspulloissa. Komposiittipullojen rakenne on erittäin luja, vaikka ne ovat huomattavasti kevyempiä kuin teräspullot. Komposiittipullon kuori kestää kuumuutta, tulta, iskuja ja ultraviolettisäteitä sekä pakkasta. Lisäksi sen läpinäkyvä rakenne helpottaa arvioimaan kaasun määrää ja pullon vaihtoajankohtaa.

KAASUGRILLIN PLUSSAT
+ helppo, nopea ja monipuolinen
+ tasainen ja säädettävä lämpötila
+ pitkä käyttöaika
+ puhdas tuli

Aidot tuoksut ja aromit

Hiiligrillissä on oma viehätyksensä. Sen äärellä syntyy perinteinen tunnelma tuoksuineen ja käryineen. Monen mielestä hiiligrillissä saa ruokaan juuri oikean aromin.

Hiiligrillin sytyttäminen vaatii malttia. Sytytysnesteen pitää antaa palaa pois rauhassa. Grilli on käyttövalmis vasta noin 20 minuutin kuluttua sytyttämisestä, kun hiilien pinnassa on harmaata nukkaa.

Lämpötilaa ei voi säätää kuten kaasugrillissä. Ritilän säädettävästä korkeudesta on apua, kun haetaan kypsennykselle sopivaa lämpötilaa. Myös tuulelta suojaavasta kuvusta on hyötyä.

Hiiligrilli on useimmiten kevytrakenteinen, joten sen siirtely on vaivatonta. Sen voi ottaa mukaan retkellekin. Hiiliä tai brikettejä saa lähes jokaisesta kyläkaupasta ja kioskista, joten polttoaineen saantikin on turvattu.

Lopputuloksen kannalta on yhdentekevää käyttääkö grillissä brikettejä vai puuhiiltä. Briketit syttyvät hitaammin, mutta ovat tasakokoisia ja hehkuvat pitkään. Puuhiilissä on kokoeroja, jolloin tasaisen hiilloksen syntyminen on epävarmempaa.

Hiiligrillin ritilä puhdistetaan messinkiharjalla heti grillauksen jälkeen. Tuhkan annetaan jäähtyä grillissä tai se siirretään kannelliseen metalliastiaan. Tuhka säilyy kuumana hyvin kauan ja saattaa aiheuttaa tulipalon!

HIILIGRILLIN PLUSSAT
+ perinteinen
+ aito savun tuoksu ja aromi
+ suuri teho
+ helposti siirreltävä
+ edullinen

Grilli vaikka parvekkeelle

Sähkögrilli on nopeasti käyttövalmis savuton ja lähes kärytön vaihtoehto. Se sopii pieneen tilaan – jopa pöydälle jalat poistettuina. Sähkögrilliä voi käyttää myös kerrostalon parvekkeella, jos taloyhtiön säännöt sallivat.

50x100_grilli.jpgSähkögrilli on kevyt vaihtoehto myös teholtaan. Se soveltuu parhaiten pienimuotoiseen grillaamiseen. Puutarhan sukujuhlien pihvinpaistoon valitaan esimerkiksi iso ja tehokas kaasugrilli.

Sähkögrilli kannattaa sijoittaa suojaisaan paikkaan, ettei lämpöteho karkaa tuulen mukana. Suojakupu nopeuttaa kypsentämistä kylmällä ja tuulisella ilmalla.

Joissain sähkögrilleissä on vedellä täytettävä alusta, johon rasva tippuu. Se vähentää käryämistä ja helpottaa puhdistamista.

Sähkögrillin ritilä pestään jokaisen käytön jälkeen. Noudata puhdistuksessa valmistajan antamia ohjeita.

Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettua sähkögrilliä ja jatkojohtoa. Ota sähkö aina ulkopistorasiasta, jonka yhteydessä on vikavirtasuojakytkin. Sellaisen voi liittää pistorasiaan myös jälkeenpäin.

SÄHKÖGRILLIN PLUSSAT
+ helppo käyttää ja puhdistaa
+ käyttövalmis hetkessä+ lämpenee nopeasti
+ helppo säätää lämpötilaa
+ siisti ja turvallinen
+ voi useimmiten käyttää, vaikka avotuli on kielletty

TEE NÄIN

Varaa riittävästi aikaa grillaamiseen.
Mausta grillattavat ja valmistele samalla aterian muut raaka-aineet.
Ruskista grillattavat – älä polta.
Liian pitkä grillaus kuivattaa ruoan.
Käytä öljyä tai grillauskastiketta kypsennyksen aikana.
Suo pieni lepohetki grillatulle kokolihalle ennen leikkaamista.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Rautakesko Copyright www.hannuh.fi