Oksien katoamistemppu

Keväällä näin Helsingin Messukeskuksessa ensimmäisen kerran Boschin uuden oksasilppurin. Markkinointipäällikkö Pasi Kivimaa esitteli sen minulle. Hän väitti, että hyviä ominaisuuksia on vaikka kuinka paljon. Innostuin! Sitä kannattaisi kokeilla omalla kotipihalla.

Kiinnostukseni uutta silppuria kohtaan oli erityisen suuri keväisen pensassavotan jälkeen. Leikkasin pihamme pensaita poikkeuksellisen rankalla kädellä. Kasvihuoneemme vierelle kerääntyi huima kasa kriikunan, hernepensaan, valamonruusun, vadelman ja angervojen oksia.

180x124_silppuritesti.jpg

Vanhan silppurin kanssa minulta menivät hermot. Murskaavana se teki oksista lähinnä pitkää nauhaa, jota ei voinut levittää pensaiden juurille katteeksi eikä edes kompostin kuivikkeeksi. Lisäksi paksuimmat oksat jumittivat laitteen toistuvasti.

Uusi silppuri kokeilussa

Boschin lippulaivasilppuri on AXT 25 TC. Siinä on useita uusia ja kiinnostavia ominaisuuksia. Automaattinen sisäänveto ja alhainen äänitaso houkuttelevat testaamaan laitteen miellyttävyyttä. Tehokkuuttakin on luvassa. Jopa 45 mm:n oksat muuttuvat hienoksi silpuksi. Leikkuunopeus on 40 kierrosta minuutissa ja noin 230 kg tunnissa.  

Kuin pisteenä iin päällä silppurissa on 53 litran kokoojasäiliö. Sen yhteydessä on turvallisuutta lisäävä toiminto. Laite käynnistyy vain, kun kokoojasäiliö on paikoillaan. Moottori pysähtyy välittömästi, kun säiliö vedetään ulos silppurin alta.

100x100_silppuritesti.jpg

 

 

 

Kätevää on myös se, että säilytystä varten silppurin täyttösuppilon voi irrottaa ja sijoittaa kokoojasäiliöön. Silloin laite vie huomattavasti vähemmän tilaa käyttövalmiiseen verrattuna.

 

 

 

 

 

 

TC:n ytimenä on aivan uudenlainen Turbine-Cut-leikkuujärjestelmä. Voimakas 2 500 watin moottori pyörittää kartiomaista leikkuuterää. Sen kahdeksan leikkaavaa teräpintaa leikkaavat tehokkaasti ja estävät tukkeutumisen.

Hyvältä tuntui

Poikkeuksellisesti luin käyttöohjeet ensitöiksi. Yksi syy lienee se, että ohjeet olivat kerrankin selkeät ja havainnolliset sekä lisäksi ihan ymmärrettävää suomen kieltä.

Yllättävän pieneen laatikkoon silppuri oli pakattu. Syy paljastui otettuani laitteen esille. Irrotettava täyttösuppilo löytyi silppurin alla olevasta kokoojasäiliöstä. Suppilon asentaminen sujui parissa minuutissa. Sen jälkeen vedin pyörillä varustetun silppurin pihan poikki oksakasan viereen. Virtaa koneelle ja napin painalluksella silppuri pyörimään. Hiljainen ääni yllätti!

Leveään täyttösuppiloon oli helppo syöttää oksia. Tasaista tahtia silppuri vetäisi kitaansa sekä pehmeät että kovat oksat. Tahti säilyi samana, vaikka silputtavana oli kuivia ja kovia noin 40-millisiä kriikunapuun oksia.

100x130_silppuritesti.jpg

 

 

 

 

Iso täyttösuppilo osoittautui hyväksi myös kertaalleen vanhalla silppurilla käsiteltyjen oksanauhojen hienontamisessa. Leveä syöttölapio oli parhaimmillaan tässä työssä.

 

 

 


 

 

 

 

 

100x70_silppuritesti_1.jpg

 

Uuden silppurin ensikokeilussa syntyi oivallista katetta parisataa litraa. Aikaa kului noin tunti. Tosin osan ajasta silppuri oli toimettomana, kun siirtelin oksakasoja lähemmäksi.

 

 

 

 

 

Esitteessä luvattiin, että tukosten irrottaminen on yksinkertaista. Sitä en päässyt testaamaan, kun laite ei mennyt kertaakaan tukkoon!

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi

 

TEKNISET TIEDOT
Leikkuujärjestelmä          Turbine-Cut
Moottorin teho                 2 500 W
Leikkuukapasiteetti Ø      45 mm
Materiaalin läpimeno        230 kg/h
Leikkuunopeus                 40 r/min
Vääntömomentti               650 Nm
Paino                               30,5 kg
Kokoojasäiliö                    53 l
Toiminnot                        Automaattinen sisäänveto