Herkkuja omasta tarhasta

Kasvihuone on mainio keksintö. Huomasin sen jo muutama viikko pystyttämisen jälkeen. On mukava seurata tomaattien, kesäkurpitsojen ja salaattien kasvua. Ensimmäiset makupalatkin kasvihuone tarjosi jo samana kesänä, vaikka varsinainen viljely oli tarkoitus aloittaa vasta seuraavaana keväänä.

180x124_kasvihuone.jpg

Muutamassa päivässä kasvihuone kotiutui pihaamme kuin se olisi ollut siellä iät ja ajat.

Menin ostamaan Halls 86 -kasvihuonetta lähimmästä K-raudasta. Yllätys oli, että saisin sen kulkemaan kotipihaani henkilöautolla, vaikka kasvihuoneen koko on valmiiksi kasattuna noin 2x2,5 metriä.

Nostin kaksi pitkää mutta hoikkaa pahvilaatikkoa auton kattotelineelle. Sitten tuli mutka matkaan. Kahteen puukehikkoon pakatut lasit painoivat vietävästi. Ei puhettakaan, että niitä saisi nostettua autoon. Myyjä keksi keinon. Sorkkaraudalla pakkaus auki ja lasit pienissä erissä takakonttiin.

Innokkaasti tutkimaan

Avasin pahvilaatikot kotona autokatoksessa. Toisesta löytyi neljä harmaaksi maalatusta teräspellistä taivutettua palkkia, pussillinen ruuveja muttereineen ja jokunen kulmarauta sekä nippu koukkupäisiä maapiikkejä kuin teltan pystyttämiseen tarkoitettuja. Lisänä vielä havainnolliset kasausohjeet. Se oli kasvihuoneen sokkeli.

Isommassa laatikossa oli kymmenittäin erilaisia alumiinilistoja numeroiduilla teipeillä niputettuina. Puolisen tusinaa muovipussia sisälsi monenlaista tarviketta.

Nippujen numeroinnin merkitys paljastui, kun luin asennusohjeet. Onneksi tein sen ennen nippujen avaamista, sillä sen jälkeen minulla olisi ollut listojen täydellinen sekamelska.

Numerointi viittasi kasvihuoneen vaiheittaiseen pystyttämiseen. Pystytyksessä kannattaisi edetä numero kerrallaan asennusohjeista tukea toistuvasti silmäillen.

Paikka katsottuna

MInua viisaammat olivat neuvoneet, miten kasvihuone pitäisi sijoittaa pihassani. Lähistöllä ei saisi olla varjostavia puita. Auringon pitäisi päästä paistamaan kasvihuoneeseen mahdollisimman monta tuntia päivässä.

Omana toiveenani oli, että kasvihuonetta pitäisi päästä ihailemaan keittiön terassilta. Samalla voisi vaivattomasti seurata automaattisesti avautuvan kattoluukun toimintaa.

Edellytykset ja toiveet täyttävä paikka löytyi helposti. Vain yksi kituliaasti kasvanut pihajasmike joutui väistymään toisaalle.

Kasvihuoneen tarkkaa paikkaa mittailimme moneen otteeseen. Lopulta luovuimme vinottain sijoittamisesta ja päädyimme talon suuntaiseen vaihtoehtoon.

Ennen pystytyksen aloittamista oli kuitenkin tehtävä perustustyöt. 

Kestopuiseen perustuskehikkoon kinnitin Halls-terässokkelin. Sen olisi voinut asentaa myös suoraan maahan tai kasvihuoneen pystyttää puukehikon päälle. Terässokkelilla sain kuitenkin kasvihuoneeseen lisää korkeutta vähällä vaivalla.

Alumiinirungon osat liitetään toisiinsa näppärillä, listojen uriin pujotettavilla ruuveilla ja muttereilla. Varsinainen pystytys sujuukin pelkällä lenkki- tai räikkäavaimella.

Ennen lasien kiinnittämistä pystylistoihin ja katon kannatuslistoihin pujotellaan kumitiivisteet. Siitä oli tulla suuri urakka. Tiivisteen tunkeminen uriin sujui pahimmillaan vain kymmenen sentin minuuttivauhtia.

Sitten sattuma puuttui peliin. Pieni sadekuuro kasteli listat ja tiivistekiepin. Vesi sai vauhtia asennukseen. Sateen mentyä otin käyttöön vesiämpärin ja keinokastelun.

Kasvihuone valmistui parissa päivässä leppoisesti puuhastellen. Sitten olikin vuorossa sen sisustaminen ja kasvien istuttaminen. Niistä kokemukset myöhemmin!

100x70_kasvihuone_1.jpg

 

 

Perustuksissa käytin 50x200 mm:n kestopuuta. Siitä tein kolmilokeroisen kehikon. Liitin osat toisiinsa kulmaraudoilla ja ruuveilla.

 


 

 

100x70_kasvihuone_2.jpg

 

Merkitsin kehikon ulkorajat maahan ja kaivoin pintamaan pois noin lapionpiston syvyydeltä. Multakerros oli niin paksu, ettei syvempää maanvaihtoa tarvittu.


 

 

 


100x70_kasvihuone_3.jpg

 

 

Nostin kehikon kuoppaan ja asettelin sen vaakasuoraan vatupassin avulla.


 

 

 


100x70_kasvihuone_4.jpg

 


Hakkasin lekalla jokaiseen nurkkaan aitatolpan teräsjalan.


 

 

 


100x70_kasvihuone_5.jpg

 


Tarkistin vielä kehikon suoruuden ja pulttasin sen teräsjalan sisään lyötyyn kestopuun pätkää.

 


 

 

 

100x70_kasvihuone_6.jpg


Levitin tiilien koon mukaan mitoitettuun keskikaukaloon suodatinkankaan ja muutaman kärryllisen seulottua soraa 10–15 cm.

 


 

 

 

100x70_kasvihuone_7.jpg


Tasoitin soran muutamasta laudanpätkästä tehdyllä lanalla. Kastelin hiekan, junttasin sen tiiviiksi ja silottelin sen lopuksi tasaiseksi.

 


 

 

 

100x70_kasvihuone_8.jpg

 

 

Ladoin tiilet vieri viereen puolen kiven limityksellä.

 


 

 

 


100x130_kasvihuone_8_b.jpg

 

 

 

 

Perustus oli valmis, kun vielä levitin sivukaukaloihin suodatinkankaan sekä mullan ja turpeen sekoituksen.

 

 


 

 

 

 

 

 


100x70_tersok.jpg 

 

 

Terässokkeli lisäsi kasvihuoneen korkeutta mukavasti. Se oli helppo kiinnittää kestopuuperustuksiin itseporautuvilla ruuveilla.


 

 


100x70_hruuvaa.jpg

 

Kasvihuoneen rungon pystyttäminen sujui nopeasti selkeitä asennusohjeita noudattaen. Niiden tarkka seuraaminen säästää monelta päänvaivalta.
Numeroitujen nippujen lisäksi jokaiseen listaan on stanssattu tunnus, joka löytyy myös asennusohjeesta.

 

 

 

 

 

100x70_runkovalm.jpg

 

Alumiinirunkoon lasit kiinnitetään kätevästi metallijousilla. Lasin ja listan väliin tulee tiivistenauha. Myös päätykolmion lasit ovat valmiiksi oikeanmuotoisiksi leikattuja.

 


 

 

 

100x70_harso.jpg

 

 

Kasvihuoneessa on sivuun vedettävä varjostusverkko. Tein lisäksi siirreltävän varjon kiinnittämällä verkon ohuesta rimasta tehtyyn kehikkoon.

 


 

 


Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi