Jakkarasta pikkuportaaksi

Pikkujakkara on oiva istuin muutaman vuoden ikäiselle naperolle. Se on myös hyvä koroke esimerkiksi käsienpesualtaalle kurkotellessa. Isojakkara toimii leikeissä pöytänä tai vaikkapa pulpettina. Aikuiselle se on sopivan korkuinen istuinpenkki. Varsinainen idea piilee jakkaroiden yhteen liittämisessä. Silloin niistä muodostuu tukeva keittiötikas.

100x70_jakkara_5.jpg

Jakkaroiden materiaali on 28 mm:n paksuista liimapuulevyä. Jakkarapariin tarvitaan noin 60x135 cm:n kokoinen levy. Osat mitoitettiin niin, että levyn pystyy käyttämään mahdollisimman taloudellisesti vähin hukkapaloin. Kätevintä on sahauttaa osat puutavaraliikkeessä.

Kaarevat kevennykset

Jakkaroiden jalkoihin ja keskitukeen sopivat puolikaaren muotoiset kevennykset. Ne voi tehdä kuviosahalla tai porakoneeseen liitettävällä reikäsahalla. Keventävät loveukset voivat olla myös ylösalaisin käännetyn v-muotoiset. Silloin ne voi työstää tavallisella sahalla. Yksinkertaisimmillaan jakkaran osat voivat olla suorakaiteen muotoisia levyjä. Valmiiksi muotoiltujen palojen pinnat ja särmät hiotaan hiekkapaperilla.  

100x100_jakkara_1.jpg 

 

 

 

Jalkoihin ja välitukiin voi työstää ulkonäköä keventävät loveukset. Puolikaaret syntyvät kuviosahalla tai porakoneeseen kiinnitettävällä reikäsahalla. V-muotoiset lovet voi tehdä tavallisella käsisahalla.

Liitokset ruuveilla

Jakkaran kannen saa kiinnitettyä näpsästi metallisella reikälevyllä. Se kiinnitetään ensitöiksi välituen yläreunaan. Seuraavaksi jalkalevyt ruuvataan välituen päihin – molemmat kahdella tanakalla ruuvilla. Välituki reikälevyineen sovitetaan millin verran jalkalevyjen yläpäiden alapuolelle. Silloin ruuveilla reikälevyyn kiinnitetty kansilevy kiristyy napakasti jalkalevyjen päitä vasten. Reikälevyissä sopivia ovat 3,0x25 mm:n tasakantaruuvit. Jalkalevyt kiinnitetään kupukantaisilla, 6,0x80 mm:n ruuveilla. Niitä varten porataan 5 mm:n reiät jalkalevyihin ja pienemmät noin kolmemilliset välituen päihin, etteivät ruuvit halkaise levyä.

100x100_jakkara_3.jpg

 

 

Kansilevy kiinnittyy kätevästi välituen yläreunaan ruuvatun reikälevyn avulla.

Lukitaan salvalla

Yhteen liitettyinä jakkarat muodostavat tukevan portaan, jonka avulla huonojalkainenkin uskaltautuu kurottelemaan tavaroita ylähyllyltä. Jakkarat lukittuvat toisiinsa jalkojen sisäpuolelle kiinnitetyillä salvoilla. Kierteillä varustetun, säädettävän salvan tiukkuutta voi tarvittaessa lisätä.

100x100_jakkara_4.jpg

 

 

 

 

 

Jakkarat voi yhdistää tukevaksi keittiöportaaksi kahdella laatikon salvalla, jotka kiinnitetään jalkalevyjen sisäpuolelle. Säädettävä malli on hyvä.

Pintaan käsittely

Käsittelemätön puu likaantuu nopeasti, joten jakkarat kannattaa pintakäsitellä. Sen voi tehdä jo ennen kokoamista. Tapoja on useita. Puuosat voi vahata tai lakata. Molempia saa sekä värittömänä että värillisenä. Myös peittävä maalaus kalustemaalilla on mahdollista. Yksityiskohtaiset ohjeet saa maalikaupasta tai voi lukea tuotteen käyttöohjeesta.

Kylpyhuoneessa käytettävän jakkaran jalkoihin kannattaa liimata kumikaistat liukuesteiksi. Tavanomaiset huopatassut ovat liukkaat laatoitetulla lattialla. 

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi