Tee sänky lapselle

Tukeva ja hyvä lastensänky syntyy muutamasta liimalevyn palasta, höylätyistä laudoista ja parista rimasta.

180x124_lapsenpeti.jpg

Sängyn teko kannattaa aloittaa patjan ostolla, jos mitoitus tehdään sen mukaan. Toisena vaihtoehtona on leikkauttaa sopiva vaahtomuovipatja valmiin sängyn mukaan.

Liimapuulevy on 28-millistä. Esimerkkisängyn laidat ovat 200x1600 mm, päädyt 225x700 mm ja jalat 200x400 mm. Sängyn pohja muodostuu 15x95 mm:n höylätyistä laudoista, joita kannattelevat 20x20 mm:n rimat.

Sängyn laidat on muotoiltu kuviosahalla. Sahauslinjan vastakkaiset ympyränkaaret piirrettiin snapsilasin reunaa käyttäen. Ympyrän halkaisija on 50 mm.

Järkevä järjestys

Kaikki liimapuuosat hiottiin ja lakattiin ennen kasaamista. Värikkyyttä voi lisätä käyttämällä sävytettyä lakkaa joissain osissa, esimerkiksi laidoissa.

Kokoaminen kannattaa tehdä tietyssä järjestyksessä, jolloin puuruuvit jäävät lähes tyystin näkymättömiin. Ensin sivut kiinnitetään päätyihin. Siinä kannattaa käyttää noin 80 mm:n pituisia puuruuveja – kolme per liitos. Ruuveja varten porataan reiät sivuihin ja hieman tiukemmat myös päätyihin. Seuraavaksi kiinnitetään jalat sivuihin. Se tehdään sisäpuolelta 50 mm:n mittaisilla ruuveilla. Esimerkiksi neljä ruuvia per jalka. Ruuvien lisäksi kaikissa liitoksissa käytetään liimaa.

Pohjalautojen kannakkeiksi ruuvataan sivujen alareunoihin rimat, joihin laudat kiinnitetään. Pieni rako jokaisen laudan välissä parantaa patjan tuuletusta.

Lopuksi liimataan huopakaistaleet jalkojen alapäihin.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi