Moderni vaatekaappi vanhaan malliin

Muinoin kodeissa ei ollut kiinteitä vaatekomeroita. Vaatekaapit olivat irtohuonekaluja, joita voitiin siirrellä tarvittaessa. Samaa ideaa voi soveltaa edelleen. Etenkin lastenhuoneissa pyörille nostetut kaapit ovat käytännöllisiä.

180x124_vaatekaappi.jpg

Vaatekaapin runko on melamiinipintaista lastulevyä paksuudeltaan 18 mm. Sitä saa puutavaraliikkeistä valmiiksi reunanauhoitettuna ja määrämittoihin sahattuna. Leveys on 585 mm.

Vaatekaapista voi tehdä haluamansa kokoisen. Viisainta on valita ensin lankakorit ja mitoittaa rungon osat niiden mukaan. Piirroksen mukaisessa kaapissa on Elfan korijärjestelmä, jonka leveys on telineineen 535 mm. Runkoon tarvittavat osat ovat seuraavat:

18 mm:n melamiinilastulevyä

585x1650 mm – 3 kpl – pystylevyt
585x1124 mm – 2 kpl – ylä- ja alalevyt
585x535 mm – 4 kpl – hyllyt

3,2 mm:n valkoiseksi maalattua kovalevyä

1120x1680 mm – 1 kpl – taustalevy

15 mm:n melamiinilastulevyä

542x1666 mm – 2 kpl – ovet
Reunalista oviin 21x42/13 – noin 10 jm
Lankakorit, vaatetanko, reunanauhaa, saranat, vetimet, kalustepyörät
Ruuveja, nauloja, hyllynkannakkeita

Ylä- ja alalevyn päädyt reunanauhoitetaan. Nauhassa on sulateliima, jota kuumennetaan silitysraudalla. Raudan ja nauhan välissä on järkevää käyttää esimerkiksi voipaperia, jolloin raudan pohja säilyy puhtaana. Nauhan reunat viimeistellään veitsellä ja hiomapaperilla.

Rungon voi kasata monella tavalla. Yksinkertaisinta on kiinnittää ylä- ja alalevy pystylevyihin puuruuveilla. Ne jäävät alapäässä kokonaan piiloon, eivätkä näy häiritsevästi yläosassakaan. Levyt voi liittää toisiinsa myös poratapeilla. Reikien poraaminen vaatii tarkkuutta. Kolmantena vaihtoehtona on ruuveilla sisäpuolelle kiinnitettävät kulmaraudat.

Taustalevy kiinnitetään pienillä nauloilla. Samalla on helppo varmistaa rungon suorakulmaisuus.

Ilmeikkäät ovet

Ovilevyjä kiertävät reunalistat. Ne kannattaa lakata, petsata tai vahata haluamansa väriseksi ennen kiinnittämistä. Varmin vaihtoehto lienee sävytetty vesiliukoinen lakka.

Nurkissa listoihin sahataan 45-asteen jiirit. Puskusaumakin on mahdollinen. Silloin vaakalistat sovitetaan pystylistojen väliin. Listat kiinnitetään liimalla ja varmistetaan ohuilla ja lähes huomaamattomilla listanauloilla.

180x25_vaatekaappi.jpg

Ovet viimeistellään reunalistoilla.

Oviin saa lisää ilmeikkyyttä liimaamalla ulkopintaan kankaan tai tapetin. Se tehdään ennen listojen kiinnittämistä, jolloin reunat jäävät listojen alle.

100x130_vaatekaappi.jpgVaatetanko kiinnitetään sivuseiniin ruuvatuilla heloilla. Lankakorien kiinnittämisessä kannattaa noudattaa valmistajien ohjeita. Elfan korijärjestelmässä kaapin sisään tulee irrallinen teline, johon liuku-uriin korit sujautetaan. Hyllylevyjä varten keski- ja sivuseiniin naputellaan hyllynkannakkeet.

Lopuksi kiinnitetään pohjalevyyn kalustepyörät - kumipintaiset, reilunkokoiset, kääntyvät ja lukittavat.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuva Elfa Copyright www.hannuh.fi