Peltikattojen klassikko

Peltikatto on vanha keksintö. Sellaisia taitavat katontekijät paukuttelivat puisilla peltisepän vasaroillaan vuosisatoja. Katon tunnusmerkkeinä olivat säännöllisin välein toistuvat harjanteet – tiiviiksi pokatut levyjen saumat.

180x124_classickatto.jpg

Classic-kate muistuttaa ulkonäöltään vanhaa kunnon peltikattoa. Se on kuitenkin huomattavasti helpompi asentaa kuin perinteinen edeltäjänsä.Aluskatteen päällä ovat kattotuolien suuntaiset korotusrimat. Niiden päälle asennetaan puiset tai teräksiset ruoteet.

Samaa tyyliä edustaa nykyaikainen Ruukin Classic. Nerokkaan kiinnitysjärjestelmän ansiosta sen pystyy asentamaan myös itse.

Teräskatto on tiivis, kevyt ja kestävä. Vaihtoehtojakin on joka makuun.  Esimerkiksi tyylikäs Classic-teräskate on arkkitehtien suosima talon viides julkisivu. Nykyaikaisen teräskatteen voi asentaa itse. Jos oma aika tai taito ei riitä, asennuspalvelu tekee viimeistellyn vesikaton ammattitaidolla.

Classic-katelevyt toimitetaan asennuspaikalle annettujen mittojen mukaisina. Mitat saa rakennuspiirustuksista tai  niistä voi tehdä yksinkertaisen piirroksen, johon merkitään tärkeimmät mitat.

Katelevyn pituus on harjalinjan keskeltä räystään otsalaudan ulkopintaan. Pituus kannattaa mitata kaikilta lappeilta useasta kohdasta.

Katelevyt asennetaan suoraan kulmaan alaräystääseen nähden. Ennen asentamisen aloittamista tarkistetaan katon tasaisuus, ristimitta sekä harjan ja räystäiden suoruus.

Ruuvit piiloon

Classic-kattolevy on 475 mm:n levyinen. Sen molempiin reunoihin on taivutettu harjanteet, joiden avulla levyt kiinnittyvät toisiinsa ilman työkaluja.

100x70_classickatto_2.jpg

 

Pitkältä sivulta kattolevy kiinnitetään ruoteisiin ruuveilla. Ne jäävät seuraavan levyn alle. Kattolevyn alapäässä on pokkaus, jolla se kiinnittyy alimpaan ruoteeseen ruuvattuun räystäslistaan. Sielläkin ruuvit jäävät piiloon. Myös yläpäässä harjalista  peittää kattolevyn ruuvit.

 

 

 

 

Ruoteina käytetään sahattua lautaa. Jos kattotuolien väli on 600 tai 900 millimetriä ja ruodeväli keskeltä keskelle 200 mm, 22x100-millinen lauta riittää. Ruodevälin ollessa 300 mm, käytetään 25x100 mm:n lautaa. Kun kattotuolien väli on 1200 mm, ruoteen koko on 32x100 mm sekä 200 että 300 mm:n ruodevälillä. Ruukki valmistaa myös teräsruodetta, jossa on tuuletuksen varmistava rei’itys.

Alle aina aluskate

Teräskatteen yhteydessä on käytettävä aluskatetta. Se on yleensä rullatavaraa.  Aluskatteen asentaminen aloitetaan räystäältä harjan suuntaisesti kiinnittäen.  Limitys tehdään aluskatteen valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Aluskate asennetaan kattotuolien päälle. Sen jälkeen tulee kattotuolien suuntaiset korotusrimat ja niiden varaan ruoteet.

Näin asennat Classicin

Ensin asennetaan räystäslistat suoraan linjaan ja kiinnitetään tilapäisesti  alimpaan ruoteeseen kuumasinkityillä nauloilla tai kiinnitysruuveilla. Kolmen metrin pituisissa listoissa jatkokset tulevat puskuun (ei limitetä).

100x70_classickatto_3.jpg

 

Jokaisen katelevyn alle keskelle tulee äänitiivistenauha, joka alkaa toiseksi alimmaisesta ruoteesta ja päättyy toiseksi ylimpään ruoteeseen. Sen tarkoituksena on vähentää tuulen ja sateen aiheuttamaa ääntä.

 

 

 

 

Katelevyt asennetaan aina alaräystään mukaan. Asenna ensimmäinen katelevy lappeen oikeaan reunaan niin, että levyn alapäässä oleva taitos jää räystäslistan nokan alle. Vedä katelevyä kohti harjaa, kunnes räystäslistan nokka on levyn taitteen pohjassa.

Kiinnitä katelevy alustavasti yhdellä kiinnitysruuvilla alakulmasta. Ensimmäinen levy on saatava tarkasti suoraan kulmaan räystäslistaan nähden. Se onnistuu helposti mittaamalla.

Tee merkki katelevyn reunaan tarkalleen kolmen metrin päähän alapäästä. Tee toinen merkki räystäslistaan neljän metrin päähän katelevyn reunasta. Kun näiden merkkien väli on tarkalleen viisi metriä, katelevy on 90 asteen kulmassa. Nyt ensimmäisen levyn voi kiinnittää ruoteisiin lopullisesti ohjeiden mukaan.

Saumat lukittuvat

Irrota asennetun levyn saumassa oleva suojateippi. Aseta toinen katelevy niin. että levyn alataitos on menossa räystäslistan alle ja levyn pystysauma edellisen levyn pystysauman päälle. Kun levy on kohdallaan, vedä sitä ylöspäin.

Paina katelevyn sauma paikoilleen. Etene räystäältä harjalle. Poista sauman suojateippi, kun sauma on painettu paikoilleen.

Tasaa tarvittaessa katelevyjen päät sauman lukitsemisen jälkeen esimerkiksi kumivasaralla kevyesti koputtelemalla.

Jatka samaan malliin ...

Paljon muutakin

Katto sisältää paljon muutakin kuin katelevyt. Sinne tarvitaan tikkaat, kulkusillat ja lumiesteet. Lisäksi sadevedet pitää johtaa hallitusti kourujen ja rännien avulla. Katolla on myös läpivientejä, jotka huolimattomasti tehtyinä ovat vuotoalttiita riskikohtia.

100x70_classickatto_1.jpg


 

Vesikatto ei ole suinkaan valmis, kun kattolevyt on asennettu. Tarvitaan vielä tikkaita, kulkusiltoja ja lumiesteitä. Myös sadevedet pitää johtaa hallitusti pois katolta.

 

 

 

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi ja Ruukki
Copyright www.hannuh.fi Lähde: Classicin asennusohje