Tehopöytä tietokoneelle 

Tietokoneen käyttö sujuu mukavimmin, kun sen sijoittaa oikein mitoitetulle työpöydälle. Suunnittelimme ja nikkaroimme päätepöydän, joka noudattelee asiantuntijoiden suosituksia. Käytössä se osoittautui toimivaksi ratkaisuksi.

pieni_mutta_tehokas_kuva_1.jpg

Tietokoneen ääressä vietetään usein paljon aikaa – pelaten, netissä surffaillen tai työtä tehden. Hyvään työskentelyasentoon on syytä kiinnittää huomiota. Se edellyttää oikein mitoitettua näyttöpäätepöytää.

Näyttöpäätepöydän pitäisi olla kutakuinkin samalla korkeudella kuin työtuolin käsinojat. Työtuolin istuinosa on sopivalla korkeudella, kun reidet ovat vaakasuorassa ja polvet noin 90-asteen kulmassa.

Ellei tuolissa ole käsinojia, pöytätason oikean korkeuden saa rentona roikkuvan ja koukistetun käden kyynärpään tasalta. Ohjeita noudattaen pöydän korkeudeksi tulee noin 65 cm. Se on lähes kymmenen senttiä vähemmän kuin normaali työpöytä!

Toinen päätepöydän olennainen ominaisuus on näyttötason korkeus. Sen pitäisi olla kymmenkunta senttiä alempana kuin näppäintaso. Silloin katsomiskulma on viistosti alaspäin, eivätkä niska ja hartiat rasitu.

Aivan orjallisesti emme suosituksia noudattaneet, sillä käytettävissä oleva tila ja materiaaliksi valitun liimapuulevyn koko asettivat omat rajoituksensa.

pieni_mutta_tehokas_kuva_2.jpg

Näppäintason ja näyttötason korkeus ovat avainasemassa. Myös kunnolliseen työtuoliin kannattaa satsata.

Pöydän tekoon

Sahautimme 38 mm:n paksuisesta ja 600 mm:n levyisestä liimapuulevystä pöydän kannen ja päätylevyt sekä näyttötason alatukineen. Kolmimetrisestä levystä jäi vielä tähteeksi sopiva pätkä laitealustaa varten.

Hioimme sahatut reunat ja pyöristimme kulmat kevyesti hiekkapaperilla.

Päätimme käsitellä levyt vesiohenteisella lakalla, joka oli sävytetty pirteän punaiseksi.

Sivelimme ensimmäisen kerroksen kirkkaalla lakalla. Silloin sävytetyllä lakalla saa vaivatta tasaista jälkeä, kun sen imeytyminen puuhun vähenee.

Värisävy voimistuu sivelykerroksia lisäämällä. Jokaisen kerroksen välissä pinnat pyyhkäistään kevyesti hienolla hiekkapaperilla, esimerkiksi numerolla 180. Hiontapöly poistetaan huolellisesti.

Kytkimme valmiiksi lakatut pöydän osat toisiinsa kulmaraudoilla ja puuruuveilla. Liitokset voi toki tehdä vaarnatapeilla ja liimalla. Kulmaraudoilla se on kuitenkin yksinkertaisinta.

Näyttötaso ja alatuki kiinnitettiin toisiinsa pitkillä puuruuveilla ennen paikalleen asentamista. Laitetaso jää irti lattiasta ”tassuina” toimivien kulmarautojen varaan.

pieni_mutta_tehokas_kuva_3.jpg 

Kirkkaan lakan kuivuttua pinta hiotaan kevyesti ja hiontapöly poistetaan huolellisesti.

 

 

 

pieni_mutta_tehokas_kuva_4.jpg

Pohjalakan ansiosta sävytetyn lakan tasainen levittäminen on helppoa. Mitä useampi kerros, sitä syvempi väri.

 

 

 

pieni_mutta_tehokas_kuva_5.jpg 

Pöydän kasaaminen on yksinkertaisinta näkymättömiin jäävillä kulmaraudoilla. Mieti etukäteen järkevä kasausjärjestys.

Päätepöydän tarvikkeet

38 mm liimapuulevy
60x84 cm       kansi
60x60 cm       pääty 2 kpl
30x76 cm       näyttötaso
30x76 cm       alatuki
17x60 cm       laitealusta
Kulmarautoja 12 kpl
Puuruuveja 4x20 mm 66 kpl
Puuruuveja 4,5x80 mm 3 kpl
Lisäksi hiekkapaperia, lakkaa ja sivellin.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi