Kaivo kannen alle

Perinteisen kaivonkansi valmistuu muutamana iltapuhteena. Se suojaa tehokkaasti kaivoa. Sen uumeniin voi piilottaa nostoämpärin ja jopa vesipumpun. Lukittavan luukun ansiosta se on myös turvallinen lasten kannalta.

180x124_kaivonkansi.jpg

Kansi on kauttaaltaan yhtä ja samaa materiaalia, esimerkiksi 25 x 100 mm:n raakalautaa. Sitä tarvitaan noin 60 metriä ja kuumasinkittyjä lankanauloja (60 mm) kilon verran. Lisäksi täytyy hankkia saranat, vedin sekä lukitusta varten huuliraudat ja lukko.

Päätykolmiot syntyvät vinopäisiksi sahatuista laudoista. Tasaiselle alustalle asetellun kolmion päälle ladotaan päätylaudat. Lopulliseen muotoon ja mittaan ne kannattaa sahata vasta naulaamisen jälkeen. Sahauslinja on laudan paksuuden verran ulompana kuin kolmion runko.

180x75_kaivonkansi.jpg

Valmiit päädyt liitetään toisiinsa vaakalaudoilla. Ne naulataan kolmiokehiin. Pituus mitataan niin, että vinojen seinien reunimmaiset laudat yltävät hieman päätylaudoituksen yli ja jako menee tasan täysillä laudan leveyksillä. Myös vinojen seinien laudat voi katkaista vasta kiinnittämisen jälkeen.

Luukku syntyy kuin itsestään, kun tekee seinän ensin puoliväliin, sahaa luukun laudat irti, jatkaa laudoittamista ja sahaa viimeiseksi loput luukkulaudat. Irtisahatut laudat ladotaan alkuperäiseen järjestykseen ja sisäpuolelle kiinnitetään tukilaudat.

Kaivon kansi viimeistellään kolmella harjalaudalla. Puuosat vielä maalataan tai kuultokäsitellään ennen saranoiden, vetimen ja lukkolevyjen kiinnittämistä.

Kannen pitää olla niin tiivis, etteivät esimerkiksi sammakot ja jyrsijät pääse kaivoon. Jos kaivossa ei ole erillistä suojakantta, kansirakennelmaan rakennetaan laudasta myös pohja. Siihen voi tehdä luukun samalla periaatteella kuin vinoon seinään.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi