Tee jätteistä iloinen asia

Kompostori on mökillä pelastus. Pilaantuvat jätteet pääsevät heti pois silmistä ja hajuja levittämästä. Palkkioksi saat hyvää multaa mökin istutuksille.

Mökin jätehuollolle kompostorilla on ratkaiseva merkitys. Kaikki eloperäiset jätteet voit viedä suoraan kompostoriin. Se on siisti kapistus eikä vaadi paljonkaan hoitoa. Kun vielä poltat uunissa tai nuotiolla kaiken siihen soveltuvan, mökiltä kuljetettavaksi jää aika vähän jätteitä.

180x124_komposti.jpg

Mikä kompostori

Jos kompostoit pelkästään puutarhasta tulevia jätteitä, voit tehdä itsekin yksinkertaisen kehikon. Toisin sanoen neljä pystytolppaa ja poikittaiset rimat tarpeeksi tiheästi riittävät. Kansi tai pressu suojaa tuulen riepottelulta ja estää kuivumisen.

Ruoantähteiden kompostointi tekee kasasta jo niin houkuttelevan, että se kannattaa suojata hyvin. Siitä kiinnostuvat niin pienet kuin suuretkin eläimet. Myös hajuhaittoja ilmaantuu.

Varminta onkin hankkia tehdasvalmisteinen kompostori. Jos mökkisi on ympärivuotisessa käytössä, myös kompostorin pitää soveltua siihen.

Yleensä kompostoitavaa jätettä kertyy enemmän kuin uskotkaan. Nyrkkisääntönä pidetään, että pienimmät, 160–300 litran kompostorit riittävät pienen perheen keittiöjätteisiin, varsinkin jos kasvijätteetkin ovat vähäiset.

Hyvän kompostorin toimintaa voit säädellä ilmanvaihtoventtiilin ja lämpömittarin avulla. Se on erityisen tärkeää talvisaikaan, kun kompostoit vain pieniä jätemääriä.

Jälkikompostointia varten voi olla hyväksi hankkia toinen kompostori, suuri muovisaavi tai tehdä kehikko. Kehikon päälle on levitettävä suojapeite tai rakennettava kansi saranoilla tai ilman.

Miten ja mihin perustat kompostin

Kompostorille kannattaa varata suojaisa, puolivarjoinen paikka mahdollisimman mutkattoman kulkumatkan päästä keittiöstä. Sellainen paikka, johon on helppo mennä, ettei vain tule mieleen laistaa jätteiden viennistä.

Kaivoon tulee olla etäisyyttä vähintään 15 metriä, samoin rantaan. Tontin rajalta kompostin tulisi olla vähintään viiden metrin päässä, ja silloinkin on hyvä sopia asia naapurin kanssa etukäteen.

Hyvä olisi löytää puun katve, jonka alle kompostori luontevasti maisemoituu. Pihan keskipisteeksi tai monumentiksi siitä harvoin on.

Tasoita pohja, joka mieluusti saa olla nurmikkoa tai soraa. Sen päälle voit sellaisenaan asettaa kaupasta ostetun kompostorin. Varmista, ettei jyrsijöiden onnistu kaivaa reittiä astiaan.

Levitä kompostorin pohjalle reilu kerros kuiviketta, esimerkiksi oksasilppua. Niin varmistuu ilmanvaihto. Sen jälkeen kompostori on valmis ottamaan vastaan talous- ja puutarhajätteitä.

Mitä voit kompostoida

Kompostiin voit laittaa kaikki tähteeksi jääneet ruoka-aineet, hedelmien ja vihannesten kuoret ja karat, kuivuneet leivät, vanhat jauhot, itäneet perunat, nahistuneet porkkanat, jopa munankuoret – ne kuitenkin mielellään murskattuina.

Sekaan sopivat myös kahvin- ja teenporot suodatinpusseineen ja huokoiset talouspaperit. Huomaat pian, että sekajäteastia tai -säkki ei täytykään enää entisen malliin.

Puutarhajätteet kuuluvat ilman muuta kompostiin. Niitä kertyy varsinkin keväisin ja syksyisin paljon.  Pienetkin oksat on hyvä pilkkoa vielä pienemmiksi. Tukevien oksien lahoaminen vie kohtuuttomasti aikaa, joten ne kannattaa polttaa. Tautien saastuttamat kasvinosat on niin ikään paras polttaa, sillä kompostointi ei tapa taudinaiheuttajia.

Kompostiin käyvät myös lemmikkieläinten jätökset. Mitä monipuolisempaa ainetta kompostiin kertyy, sitä parempaa multaa saat.

Uunin tuhkat on parasta levittää suoraan koristekasveille, joskin eräiden asiantuntijoiden mukaan maltillisesti korkeintaan kerran vuodessa. Älä laita kompostiin myöskään tupakantumppeja!

Miten hoidat kompostia

Levitä jokaisen kostean erän jälkeen kuiviketta päälle. Siihen soveltuvat kuivat lehdet ja neulaset, kuivuneet kaislat pätkittyinä, oksahake, sahanpuru ja lastut. Kuivike estää hajujen ja kärpästen viihtymisen ja nopeuttaa maatumista.

Pidä kuiviketta helposti saatavilla kompostorin vieressä esimerkiksi muovisaavissa. Muista suojata se kosteudelta.

Mössöä on hyvä sekoittaa usein käyttämällä kättä pidempää, esimerkiksi lapiota tai talikkoa. Niin koko massa saa palamiseen tarvittavaa happea.

Hyvin hoidetun kompostin lämpötila on yli 40 astetta, se ei haise, eikä siinä ole kärpäsiä.

100x70_komposti.jpg 

 

 

Siirrä pitkälle kehittynyt massa jälkikompostiin, ja taas mahtuu uutta tilalle. Itse tehty kehikko on näppärä ratkaisu jälkikompostointiin.


 

 

 

Mitä jos

Kompostin ainekset eivät aluksi lahoa, mutta tilanne korjautuu, kun jätteitä alkaa olla puolen metrin kerros. Silloin lahottajamikrobit pääsevät kunnolla muhimaan.

Vähäisen käytön vuoksi kompostiaines saattaa kuivua. Silloin sen toiminta on pysähtynyt. Se herää kuitenkin uudelleen henkiin, jos kaadat sinne veteen sekoitettua kompostin herätettä. Sitä saa kaupasta. Pakkauksesta riittää pitkäksi aikaa. Myös kasvisten pesu- ja keitinvesi, kahvi ja tee tekevät saman. Sama konsti tepsii jäätyneeseen kompostiin, mutta veden pitää olla lämmintä.

Jos kompostissa vilisee muurahaisia, se on merkki kuivuudesta.

Komposti on sopivan kosteaa silloin, kun käsin puristaessasi jätteestä irtoaa pari tippaa nestettä.

Jos komposti haisee mädäntyneeltä, olet käyttänyt kuiviketta liian vähän. Lisää sitä ja käännä komposti.

Onnellinen loppu

Oikealla asenteella teet kompostoinnista iloisen asian ja palkkioksi saat hyvää multaa. Sen tunnet jo tuoksusta. Talousjätteistä kehittynyt multa on ravinteikkaampaa kuin kasvijätekomposti. Molemmat sopivat mainiosti maanparannusaineeksi, ja kasvitkin tulevat onnellisiksi. Voit levittää itse ”valmistamaasi” multaa puiden ja pensaiden juurille, ruusu- ja marjapensaille, raparperille, kukkapenkkiin, vihannesmaalle ja kaikille muillekin kasveille, joiden oloa haluat parantaa. Sekoita sitä pintamullan kanssa.

Teksti ja kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi