Tee itse lehtihyllykkö

Meillä on tapana säästää parhaat aikakauslehdet. Niitä onkin kertynyt tuhansia. Tarvittiin lehtihyllykkö, johon voi arkistoida arvokappaleet.

 

145x180_lehtihylly.jpg

Liimapuulevy on hyvä materiaali moneen nikkarointiin, niin myös lehtihyllykköön. Osasta sen hyllyjä haluttiin siirreltäviksi, jolloin hyllystöä voi muunnella järkevän arkistoinnin vaatimusten mukaan.

60x240_lehtih_vaiheet.jpg

Sahautin hyllyn osat Puukeskuksessa. Kunnon levysahalla saa huomattavasti mittatarkempaa jälkeä kuin kotikonsteilla. Liimapuulevy on 28 mm:n paksuista.

Sahauslistasta tuli seuraava:

30x142 cm 2 kpl – kansi ja pohja
30x136 cm 3 kpl – pystypuut
30x66,8 cm 3 – välipystyt
30x66,8 cm 4 kpl – pitkät hyllyt
30x32 cm 8 kpl – lyhyet hyllyt

Hioin kaikkien hyllystön osien särmät hieman pyöreiksi. Myös pintakäsittely on viisainta tehdä ennen kasausta. Minä sivelin liimapuulevyihin kolme kerrosta sävytettyä, vesiohenteista lakkaa. Kevyt välihionta paransi lopputulosta.

Ennen kasaamista vielä kiinnitin tuhdit kalustepyörät alalevyyn lukkokantapulteilla. Pyöriä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden kantokykyyn. Lehtihyllyyn ladatut lehdet painavat useita kymmeniä kiloja. 

Kiinteät hyllystön osat kytkin toisiinsa kuusiokolokantaisilla kalusteruuveilla. Myös tavalliset puuruuvit kelpaavat. Irrotettavien hyllyjen päätyihin olin sahannut pari senttiä syvät urat sirkkelillä. Ne jäivät näkymättömiin, kun eivät ulottuneet aivan etureunaan.

Kannattimina käytin silmukkaruuveja, jotka kiersin sopiviin kohtiin pystylevyihin. Hyllyt liukuivat paikoilleen uriin jäävien silmukoiden varaan. Myös irrotettavat pystyosat kiinnitin samalla tavalla.

Tarvittaessa silmukkaruuvit kierretään uusiin asemiin hyllyvälejä muutettaessa.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi