Vinttikaivo mökkipihaan

Ennen aikaan vinttikaivoa varten etsittiin metsästä järeä haarapuu, suora vipupuu sekä ohut varsiriuku.

 

180x180_vinttikaivo.jpg

Ellet löydä sopivaa haarapuuta, voit valmistaa sen esimerkiksi 100x100 mm:n kestopuusta. Haaran osat liität toisiinsa kierretangoilla. Käytä isokokoisia aluslevyjä, etteivät mutterit kaivaudu puun sisään. Jos löydät kaupasta hattumutterit, lopputulos on erityisen siisti.

Kierretangosta saat myös vipupuun akselin. Voit tehdä putkenpätkästä holkin vipupuun sisään. Silloin tangon kierteet eivät hierrä puuta reiän reunoista.

Vipupuu pitäisi tasapainottaa niin, että se jaksaa kannatella varsiriukua ja ämpäriä. Tarvittaessa voit kiinnittää lisäpainoa vipupuun alapäähän.

Varsiriuku liitetään vipupuun yläpäähän muutaman lenkin mittaisella kettingin pätkällä tai tukevalla narulla. Kiinnitystä varten tarvitaan puiden päihin reiät. Myös ämpärin kiinnittämisessä voit käyttää samaa tekniikkaa.

Haarapuu pystytetään maahan kaivettuun kuoppaan ja kiilataan kivillä pystysuoraan. Kuoppa täytetään maalla tai mieluummin betonilla. Jos vinttikaivoa käytetään tositoimissa, se täytyy asentaa juuri oikeaan kohtaan kaivoon nähden. Koristekäytössä vinttikaivon voi pystyttää parhaaksi katsomaansa kohtaan. Kaivoakaan ei tarvita. Sen voi korvata kaivonkannen näköisellä rakennelmalla.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi