Ruohonleikkuri varikolle

Ruohonleikkuri taisi jäädä vaille kunnon huoltoa viime syksynä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, aja kone varikolle. Vajaassa tunnissa se on taas hyvässä vireessä.

180x124_leikkurin_huolto.jpgRuohonleikkurin vuosihuolto onnistuu omin voimin. Tarvittavat työkalutkin löytyvät lähes jokaiselta.

Ensitöiksi kannattaa selata käyttöohjeita. Siellä kerrotaan tärkeimmät huoltokohteet.

Jos leikkurin puhdistus jäi syksyllä puolitiehen, se kannattaa tehdä huollon aluksi. Puhdasta laitetta on ilo käsitellä.

Huoltotoimet sujuvat mukavimmin, kun leikkurin nostaa sopivalle korkeudelle esimerkiksi muovilla suojatulle pihapöydälle.

Irrota alkajaisiksi tulpan johto. Näin varmistat, ettei kone käynnisty terää pyörittäessä. Samalla voit puhdistaa tulpan tai jopa vaihtaa uuteen. Laita tulpan kierteisiin hieman öljyä. Se helpottaa seuraavaa irrotusta.

Tarkista terä. Todennäköisesti se kaipaa kunnostusta. Veitsiterän teroitus käy nopeasti smirgelillä, tahkolla tai kulmahiomakoneella. Viilallakin se onnistuu. Käytä suojalaseja! Terästä ei tarvitse hioa huipputerävää. Partaveitsimäisen ohueksi teroitettu terän kärki tylsyy käytössä saman tien. Jos leikkurissa on niin sanotut lapputerät, ne käännetään tai vaihdetaan uusiin.

Oikea määrä öljyä

Vaihda moottorin öljy. Valuta vanha öljy kanisteriin. Nopeimmin se sujuu täyttöaukon kautta, vaikka koneessa olisikin pohjaproppu. Vie vanha öljy ongelmajätteiden keräilypisteeseen. Tyhjennä myös bensatankki ja huuhtele sakat pois puhtaalla bensatilkalla.

Laita koneeseen uudet öljyt. Tarkista öljyn määrä hetken kuluttua ja vielä uudestaan ennen ensimmäistä käyttöä. Jos öljyä laittaa liikaa, seurauksena saattaa olla vakavia vaurioita.

Muista huoltaa myös ilmansuodatin. Pese vaahtomuovisuodatin bensiinillä ja tipauta kuivattuun suodattimeen muutama pisara öljyä. Jos suodatin on paperia, vaihda se uuteen. Ota vanha suodatin mukaan malliksi, kun menet uutta ostamaan.

Rasvaa pyörän laakerit, tarkista kaikki kiinnityspultit ja pyyhkäise ruohonleikkurin metalliosat öljyisellä rätillä.

Kiinnitä tulpan johto, koekäynnistä ja kuuntele, kuinka kauniisti moottori taas kehrää. Jos kotihuollon jälkeen moottori käy epätasaisesti tai ei käynnisty lainkaan, kannattaa ruohonleikkuri viedä pienkonekorjaamoon ammattilaisten käsittelyyn.

Teksti Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi