Suojaa pensaat

Nyt viimeistään on aika suojata ikivihreät pensaat liialta auringonvalolta. Muuten niille tulee tukalat olot. Nesteet alkavat virrata, mutta jäätyneestä maasta ei saa riittävästi kosteutta.

180x124_suojaa_pensaat.jpg

Ruskistuminen on selvä merkki veden puutteesta ja pensaan huonovointisuudesta. Esimerkiksi ikivihreiden alppiruusujen veden saantia voi vauhdittaa kastelemalla pensaan juurella olevaa maata vähin erin haalealla vedellä, kunhan kovat yöpakkaset ovat ohi.

Verkkomainen varjostuspeite on hyvä. Se päästää kasvien oksille hajavaloa. Se myös päästää ilmaa lävitseen, jolloin lämpötila ei pääse nousemaan liikaa suojan sisällä.

Parhaaksi suojaustavaksi olen kokenut tiipiin muotoisen rimarakennelman, jonka päälle olen kiinnittänyt suojaverkon. Kehikko kannattaa tehdä jo syksyllä, jolloin rimat saa lyötyä sulaan maahan. Tiipiin päälle ei lumikaan helposti kasaudu toisin kuin holtittomasti suoraan pensaan niskaan heitetylle verkolle.

Harmillinen havainto

100x100__suojaa_pensaat.jpgOlen pyrkinyt suojaamaan pensaat jyrsijöiden hyökkäyksiltä. Kohta kolmimetrinen vaahtera jäi kuitenkin oman onnensa nojaan. Ja se kostautui. Eräänä maaliskuun kuulaana kuutamoyönä ristihuulirusakko kalusi vaahteran rungosta kuoren aikamoiselta alueelta. Kyllä harmitti!

Sivelin heti seuraavana päivänä runkovammaan ei-haavasuojaa. Se on tarkoitettu lehtipuiden ja -pensaiden haavojen ja jalostuskohtien suojaukseen. Se sisältää samoja aineksia kuin kasvit itsekin tuottavat vaurioidensa parantamiseen.

Aika näyttää, miten vaahteraa toipuu jänöjussin hyökkäyksestä. Toivotaan parasta!

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi
Copyright www.hannuh.fi