Tee hyvä laituri

Kelluva laituri on ylivoimaisen hyvä, kun veden korkeuden vaihtelut ovat suuria. Unohda kuitenkin vanhat öljytynnyrit kelluttajina, sillä nykyaikaiset muoviponttonit ovat ihan eri luokkaa.

180x124_laituri.jpg

Hyvästä laiturista tulee viihtyisä oleskelupaikka.
Uimatikkaat lisäävät mukavuutta ja myös turvallisuutta.

T-muotoinen laituri on todettu hyväksi. Se muodostuu päätyosasta ja sinne johtavasta kulkusillasta. Kokonaisuudesta tulee tilava, ja laituria voi käyttää auringonottopaikkanakin.

Käytä tukevaa puutavaraa laiturin rungossa. Mitoita se niin, että kansilautojen ruoteet tulevat riittävän tiuhaan. Ponttoneita varten runkolankuista pitää muodostua sopivan kokoiset lokerot ponttoneille, joten valitse ensin ponttonit ja aloita mitoitus vasta sen jälkeen.

Kasaa laiturin rungot ulkokäyttöön tarkoitetuilla nauloilla ja kiinnitä kansilaudat erikoisruuveilla.

Kiinnitä joustavasti

Laituri kiinnitetään joustavasti rantaan maakiinnitysraudoilla. Kiinnityskohta voi olla kalliota, betonia tai puuta. Myös laiturin osat kytketään toisiinsa niin, että liitoskohdat toimivat nivelinä. Päätyosan ja käyntisillan väliin tulee kulmaliitosraudat. Jos kulkusilta muodostuu useasta osasta, ne liitetään jatkoliitosraudoilla.

100x70_laitur_4.jpg

 

 

Laiturin saa ankkuroitua rantaan tukevasti ja joustavasti maakiinnitysraudoilla.

 

 

 

 

 

Esimerkiksi voimakkaan virtauksen vuoksi päätyosa täytyy ankkuroida pohjaan. Silloin laiturin sivuihin asennetaan kiinnitysrenkaat, joiden läpi pohjaan juntataan paalut. Laituri pääsee nousemaan ja laskemaan vedenpinnan vaihteluiden mukaan, mutta sivusuuntainen liikkuminen estyy.


100x70_laituri_3.jpg

 

Jässikkä on siro, 220 cm pitkä ponttoni, jonka yläpinnassa on urat tukipuille. Lisäksi sivuilla on kiinnityskorvakkeet. Kantavuus 220 kg.

 

100x70_laituri_2.jpg

 

 

Jysky on suosittu perusponttoni. Koko 35 x 50 x 120 cm, kantavuus 200 kg. Ponttoni on helppo kiinnittää korvakkeista.

 

100x70_laituri_1.jpg

 

 

 

 

Joutsen-ponttoni vakauttaa laiturin keinuntaa joustavan kiinnityksen ansiosta.

 

 

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Uk-Muovi Oy Copyright www.hannuh.fi