Portaat osa sisustusta

Pientalon sisäportaat tervehtivät tulijaa yleensä paraatipaikalla, joten ei ole yhdentekevää miltä ne näyttävät. Ahtaasti sijoitettuina ne täyttävät harvoin kodin tärkeän kulkuväylän muitakaan perusvaatimuksia. Portaikon muoto ja koko pitäisi ottaa huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa. Parilla lisäneliöllä saa runsaasti väljyyttä portaikkoon.

180x180_portaat.jpgHyvät pientaloportaat ovat miellyttävät käyttää, turvalliset ja hyvännäköiset. Käytön mukavuuteen vaikuttavat esimerkiksi portaikon leveys ja jyrkkyys. Askelmien sopiva nousu on 17–18 cm ja etenemä vähintään 25 cm. Määräysten mukaan portaikon leveys pitää olla kapeimmalta kohdalta 70 cm.

Kerroskorkeus on tavallisesti noin 280 cm, joten nousuja tarvitaan 15–16 eli askelmia yksi vähemmän. Etenemän suuruuden ja askelmien lukumäärän avulla pystyy arvioimaan eri porrastyyppien vaatiman tilan. Kerroskorkeuden lisääntyessä askelmien määrä ja kokonaisetenemä kasvavat. Myös porrasaukon on oltava riittävän suuri, jotta vapaa kulkukorkeus portaita noustessa on vähintään 195 cm.

Portaikon muoto vaikuttaa käyttömukavuuteen. Reilunkokoisella lepotasolla varustetussa ja väljässä portaikossa on miellyttävä kulkea ja vastaantulijan ohittaminen on helppoa. Lepotasollinen U-porras tarvitsee enemmän tilaa kuin jatkuvasti kiertyvä U-porras.

Suora porras sopii kapeaankin tilaan, mutta vaatii paljon pituutta. Pituudesta pystyy hieman tinkimään kääntämällä suoran portaan L-portaaksi. Kierreportaat vievät vähiten tilaa, mutta eivät ole erityisen turvalliset eivätkä mukavat käyttää. Kiertopisteen läheisyydessä askelmat ovat olemattoman kapeita, ja pudotus on lähes pystysuora. 

Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että noudatetaan portaita koskevia määräyksiä. Kaiteiden pitää olla vähintään 90 senttiä korkeat. Kaidetolppien ja askelmien väliset raot saavat olla korkeintaan 100 mm. Portaiden ja seinän välinen rako enintään 50 mm. Erityisesti lasten ja vanhusten turvallisuuden kannalta on tärkeää myös askelmien liukumattomuus.

Pientalon sisäportaat voi rakentaa puusta, betonista tai teräksestä. Betoniportaat valetaan paikalla rakennettuun muottiin tai hankitaan valmiina betonielementteinä. Betoniportaat laatoitetaan, verhotaan puulla tai päällystetään kokolattiamatolla.

Puuportaita valmistetaan useista puulajeista. Ne voivat olla lakattuja, kuultolakattuja tai maalattuja. Lisäksi esimerkiksi lakatut jalopuuaskelmat voidaan yhdistää maalattuihin runko- ja kaideosiin. Puuaskelmiin voidaan upottaa erilaisia liukuestenauhoja.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi