Talvi väistyy, katse katolle

Kulunut talvi on ollut monelle pientaloasukkaalle mielenkiintoista aikaa. Runsas lumentulo on aiheuttanut keskustelua kattojen kestävyydestä ja lumikuorman raskaudesta. Luminen talvi on paljastanut mahdolliset kattorakenteiden heikot kohdat, mutta omakotiasujan ei silti ole tarvinnut olla huolissaan.

atiilikatto.jpg- Tänä talvena lumikuorma ja siihen liittyvät kysymykset ovat olleet laajasti esillä, ja varsin erilaisia näkemyksiä on asiaan esitetty turhaa huolta herättäen, toteaa toimitusjohtaja Heli Väliharju A-Tiilikate Oy:stä.

- Suomessa pientaloasukkaan harvoin tarvitsee olla huolissaan. Vaikka lunta on paljonkin katoilla, kunnolla tehdyt tiilikatot kyllä kestävät. Uutiset kattojen romahtamisista ovat koskeneet isompia rakennuksia, joissa tilanne onkin haasteellisempi.

Runsasluminen talvi paljastaa pieniä korjaamisen ja huoltamisen paikkoja.

- Tämän talven perusteella on ollut helppo arvioida, ovatko lumiesteet oikein sijoitettu ja kunnolla asennettu. Samoin yleissilmäys katon kuntoon on paikallaan, rikkoontuneet tiilet on syytä uusia ja läpiviennit tarkistaa. Samalla voi miettiä tarvitseeko katto perusteellisempaa huoltoa, pesua tai maalausta. On hyvä muistaa, että hyvin hoidettu tiilikatto kestää 50–60 vuotta, siis isältä pojalle kuten sanotaan, toteaa Heli Väliharju.

Betonikattotiili on perinteinen materiaali suomalaisissa katoissa. Se onkin ollut jo pitkään käytetyin katemateriaali uusissa pientaloissa.

- Nykyisin kiinnitetään huomiota myös valmistusprosessin ekologiseen jalanjälkeen. Katon pitkä käyttöikä, valmistuksen ympäristöystävällisyys sekä kierrätettävyys käyttöiän jälkeen vaikuttavat valintaan. Tuotekehityksessä panostammekin juuri pitkäikäisyyteen,Heli Väliharju toteaa.

- Myös hankinnan vaivattomuus ja käytön helppous korostuvat. Toteammekin usein, että vaikka valmistamme kattotiiliä, niin toimitamme tillikattoja, hän jatkaa.