Uutta maalia suojaksi

Huoltomaalauksen siirto hamaan tulevaisuuteen voi aiheuttaa vaurioita, joiden korjaaminen tulee kalliiksi. Kannattaa siis panna pensselit heilumaan heti sään salliessa.

145x180_ulkomaalaus_1.jpg

Erityisesti aurinkoisilla eteläseinustoilla puu joutuu kovalle koetukselle. Säännöllinen ja hyvissä ajoin tehty uusintamaalaus pidentää sen ikää huomattavasti.

Puujulkisivujen kuntoa kannattaa tarkkailla vuosittain. Vaurion ilmeneminen on usein merkki virheellisestä rakenteesta, joten se pitää korjata nopeasti ennen huoltomaalausta.

Huoltokäsittelyksi saattaa riittää pelkkä pesukin, jos maalipinta on ehjä ja vain pahasti likaantunut tai homehtunut.

Milloin huolletaan?

Rakennuksen osat ja rakennusmateriaalit joutuvat ulkona alttiiksi monenlaisille rasituksille. Ei ole yleispäteviä ohjeita, milloin jokin ulkopinta pitäisi käsitellä uudelleen.  Jo pelkästään ilmansuunta ja sen myötä säärasitusten erilaisuus saattavat lyhentää tai pidentää pintakäsittelyn kestoikää useita vuosia.

100x130__ulkomaalaus_2.jpg

 

 

 

 

Maalityypit edellyttävät siveltimeltä erilaisia ominaisuuksia, joten ei ole aivan yhdentekevää millä maalia seiniin sutii. Siveltimen valinnassa kannattaa kysyä neuvoa maalia ostaessaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuultavilla tuotteilla käsiteltyjen pintojen huoltomaalausväliksi suositellaan yleensä 3–5 vuotta ja peittävien tuotteiden 8–12 vuotta.

Ennen huoltomaalausta on tärkeää tehdä esikäsittelyt huolellisesti, sillä ne vaikuttavat ratkaisevasti lopputulokseen.

Poista maali

Jos maalipinta on kauttaaltaan huonokuntoinen, tai maalikerroksia on useita, poista maali kokonaan. Käytettävän menetelmän valintaan vaikuttavat esimerkiksi poistettavan maalin tyyppi sekä käsiteltävän kohteen koko ja muoto.

Puupinnoilla mekaaninen kaavinta ja kemiallinen maalinpoisto ovat yleisimmät menetelmät.

Hävitä home

Pese homehtuneet pinnat hypokloriittiliuoksella (Tikkurilan Homeenpoisto 1) ennen huoltomaalausta. Sekoita Homeenpoistoa veteen käyttöohjeen mukaisesti. 

Levitä seos sienellä, pehmeällä harjalla tai suurille pinnoille puutarharuiskulla alhaalta ylöspäin. Näin vältät raidat, joita voi syntyä, jos etenet ylhäältä alaspäin. Estä aineen joutuminen lasipinnoille.

 Anna liuoksen vaikuttaa puoli tuntia. Pidä vaikeasti homehtuneet kohdat märkinä, kunnes home häviää. Voit tehostaa lian irtoamista harjaamalla pintaa esimerkiksi juuriharjalla.

Huuhdo lopuksi pinnat huolellisesti puhtaalla vedellä ja anna niiden kuivua ennen maalausta.

Muut esikäsittelyt

Vanhan ja ehjän maalipinnan esikäsittelyksi riittää pölyn ja lian poisto. Rakennusten karkeiden ulkopintojen puhdistukseen voit käyttää harjaa, jossa on puolijäykät harjakset.

Harjaus irrottaa pintaan tarttunutta pölyä ja likaa sekä rikkoo vanhaa maalikalvoa, jolloin uusi maalikerros tarttuu paremmin. Jos harjaat vanhaa kuultokäsiteltyä pintaa teräsharjalla, etene puun syiden suuntaisesti.

Vanha, nukkaantunut, harmaa puupinta on poistettava, sillä se on heikko maalausalusta.

Ikkunanpuitteissa on tärkeää hioa kovat ja kiiltävät maalipinnat, jotta uusi maali tarttuu kunnolla.

Puhdista naulankannat ja muut metalliset osat ruosteesta teräsharjalla tai hiomalla ja käsittele ne ruosteenestopohjamaalilla ennen uudelleen maalausta.

Käsittele puupuhtaat pinnat pohjustuspuunsuojalla ja pohjamaalaa pintamaalilla tai erillisellä pohjamaalilla ennen pintamaalausta.

100x70_ulkomaalaus_3.jpg

 

 

 

Mitä maalia?

Maalityypin tunnistaminen on tärkeää, sillä yleensä huoltomaalaukseen suositellaan samaa maalityyppiä kuin edellisessä maalauksessa. Seuraavista nyrkkisäännöistä on apua maalityypin silmämääräisessä tunnistamisessa.
Lateksimaalin pinta on yleensä nahkea.
Vanha öljymaali on liituava ja himmeä.
Vanhoille öljymaaleille on ominaista ruutumainen tai puun syihin nähden poikittainen halkeilu. Lateksimaaleilla sitä ei esiinny, vaan halkeilu on useimmiten puun syiden suuntaista.
Lateksimaalin kalvo on joustava, öljymaalin kova ja hauras.
Väkevä alkoholi (etanoli) pehmittää ja liuottaa lateksimaalia.
Lipeä pehmittää ja kellastuttaa öljymaalia.

Joskus täytyy turvautua perusteellisempaan kemialliseen analyysiin. Silloin kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi Tikkurilan maalausneuvontaan 010 860 8600

Teksti ja kuvat Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi