Turvallista tulta mökillä

Palomuurin ja savupiipun kunto pitää tarkastaa säännöllisesti. Viat on korjattava viipymättä. Muurin pinnoituksen voi samalla uusia. Se helpottaa puhtaana pitämistä. Savupiipun suojaaminen sateelta estää ennenaikaisen rapautumisen.

 

145x180_palomuuri.jpg

Huonokuntoinen palomuuri ja savupiippu ovat turvallisuusriski. Halkeamista tuli saattaa ryöstäytyä valloilleen ja polttaa poroksi koko mökin. Säännöllisen tarkastuksen ja mahdollisten vikojen korjaamisen jälkeen voi tulet sytytellä rauhallisin mielin.

Myös nuohoaminen on osa tulisijojen ja savuhormien hoitoa. Se estää esimerkiksi kohtalokkaan nokipalon synnyn. Ammattilaisen silmin nuohoaja myös havaitsee tehokkaasti viat ja puutteet. Hän on asiantuntija mökkiläisen paloturvallisuusasioissa.

Liitokset tiiviiksi

Kevyttakka ja saunan puukiuas on liitetty savuhormiin useimmiten peltitorvella. Liitoksen tiiviys on tarkistettava säännöllisesti, sillä suuri kuumuus rapistuttaa erilaisten materiaalien rajapintoja.

Tiivistä liitäntäputken ja muurauksen välinen rako palonkestävällä mineraalivillalla. Sopiva tiivistysrako on noin 1 cm. Villa painetaan noin sentin syvyydelle ulkopinnasta, jolloin sen voi peittää sopivalla laastilla.

100x70_palomuuri_2.jpg

 

 

 

Liitäntäputki ei saa mennä liian syvälle hormiin, joten tarvittaessa sitä on lyhennettävä. Hormireiän ympärysten pyöristys varmistaa savukaasujen hyvät virtaukset.

 

 

 

Laasti tuppaa pikkuhiljaa murenemaan putken tyvestä, joten ulkonäöllisesti hyvä ratkaisu on putken ympärille asennettu peltikaulus. Ruostumattomasta teräksestä valmistettua kaulusta myydään rautakaupoissa. Kaulus on kaksiosainen, joten se istuu myös vinosti asennetun putken ympärille, ja sen voi asentaa jälkikäteen savuputkea irrottamatta. 

Joillain kiuasvalmistajilla on lisätarvikkeena muurausliitin, joka muurataan tiiviisti hormireikään. Muurausliitin on halkisijaltaan hieman suurempi kuin savuputki. Siinä on valmiina sisäpuolella tiiviste.

Entistä ehommaksi

Palomuurin ja savupiipun rappaukseen lika tarttuu kuin Junttilan tuvan seinään. Karkean seinän puhdistaminen on lähes mahdotonta. Samoja ongelmia on puhtaaksi muuratussa tiilipinnassakin. Mieleesi saattaa hiipiä ajatus pintojen käsittelemisestä helposti puhdistettaviksi. Siihen onkin useita vaihtoehtoja.

Rapatun pinnan voi maalata. Maaleiksi soveltuvat tavalliset sisäseinien vesiohenteiset akrylaattimaalit. Pintaan voi vetää myös ulkoseinien rappauksille tarkoitetun silikaatti- ja kalkkimaalin.

100x130_palomuuri_3.jpg


 

 

 

 

 

Eloisasta pinnasta innostunut voi käsitellä palomuurin koristepinnoitteella, jonka lopullisen kuvioinnin voi vetäistä telalla, lastalla tai siveltimen tökkäisyillä.

 

 

 

 

 

 

 

Maalattu pinta kellastuu vähitellen kovassa kuumuudessa. Käsittely on kuitenkin helppo uusia tarvittaessa.

Pinnat puhdistetaan pölystä ja irtoliasta. Maalatussa pinnassa näkyvät alustan pienetkin epätasaisuudet, joten ne kannattaa tasoittaa ennen käsittelyä. Sipaise pieniin koloihin tavallista seinätasoitetta. Isot kolot ja lohkeamat paikataan laastilla.

Tiilet piiloon

Puhtaaksi muuratusta seinäpinnasta pääse eroon tiilitasoitteella ja tarvittaessa oikaisulaastilla. Suorien pintojen saaminen ei ole leikintekoa. Tarvitaan pitkä teräslasta ja hieman myös ammattitaitoa. Vedä ristikkäin useita ohuita kerroksia – lopputulos paranee, ja samalla kokemus lisääntyy. Tasoitetun tiiliseinän voi maalata, koristepinnoittaa tai vaikkapa laatoittaa.

Myös laatta käy

Palomuurin ja savupiipun pinnan voi myös laatoittaa. Kuivapuristetut klinkkerit sietävät kovaa kuumuutta parhaiten, mutta myös tavalliset seinälaatat kestävät yleensä hyvin.

Puhdistettuun ja kiinteään rappauspintaan voi ensin vetää teräslastalla ohuen kerroksen saneerauslaastia. Se sitoo pintaa ja helpottaa myöhemmin varsinaista laatoitustyötä.

Laattajako kannattaa mittailla ja laskeskella etukäteen niin, ettei reunoihin, nurkkiin tai kulmiin tule hankalan kapeita laattasiipaleita.

Aloita laatoitus toiseksi alimmaisesta laattarivistä, jota varten asetetaan tukilauta tarkasti vaakasuoraan. Alimmainen laattarivi asennetaan viimeiseksi. Se kannattaa sovittaa laatan korkeutta matalammaksi etenkin, jos lattia ei ole aivan suorassa.

Laasti levitetään seinään teräslastalla ja kammataan auki hammastetulla reunalla. Levitä laastia vain pienelle alueelle kerrallaan, sillä kuivahtamaan päässeelle laastipinnalle painetun laatan pysyvyys heikkenee olennaisesti.

Anna laatoituksen kuivua ennen saumausta laastin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Saumauslaasti levitetään kumilastalla vinottain saumojen yli painaen. Viimeistele hetken kuivahtaneet saumat pyöristetyllä puutikulla tai esimerkiksi sähkökaapelin pätkällä. Laatoitus puhdistetaan kostealla sienellä ja pyyhitään lopuksi nukkaamattomalla kangaskappaleella.     

Piippu hatun suojaan

Savupiipun yläpää pitäisi aina suojata sateelta. Toistuvasti kastuva piippu rapautuu ennen aikojaan sekä päältä että sisäpuolelta. Myös jälkikäteen helposti asennettavia piipunhattuja löytyy rautakaupoista.

Sisäpuolelta pahasti rapautunut savupiippu vetää heikosti, eikä sitä saisi turvallisuussyistä edes käyttää! Rapautunut piippu on kuitenkin mahdollista pelastaa. Sen voi herättää henkiin katon kautta asennettavalla sisäpiipulla. Nuohoajat pystyvät antamaan hyviä neuvoja, ja jotkut jopa asentelevat niitä. Sisäpiipun voi hankkia myös rautakaupan kautta. 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi