Telalla tasaista pintaa

Maalaustela on maalarin yleistyökalu. Se on parhaimmillaan suurilla pinnoilla, mutta sopii myös kalusteiden maalaamiseen. Hyvä lopputulos edellyttää oikein valittua telatyyppiä.

180x124_telalla_tasaista.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maalaustela on suomalainen keksintö. Sen teki maalari Fride Dahlström jo lähes kahdeksankymmentä vuotta sitten 1930-luvulla.

Vuosikymmeniä teloissa käytettiin karvapintaista lampaannahkaa, ja sitä toki vieläkin. Nahasta ommeltiin molemmista päistä avoin sukka, joka pujotettiin metalli- tai muovilieriön päälle. Sukan päät käännettiin lieriön sisälle. Lieriö suljettiin laakereina toimivilla kiekoilla. Telan varsi pujotettiin laakereiden läpi ja sen päähän kierrettiin mutteri. 

Nykyisin telat ovat pisto- tai hylsymallisia. Pistotelassa laakerointi on telan sisällä, jolloin varressa on vain telan sisään työnnettävä akseli. Hylsytelassa holkkimainen tela sujautetaan varressa olevien laakereiden päälle.

Hyvä tela nostaa maalia riittävästi ja luovuttaa sitä tasaisesti. Se myös pyörii vaivattomasti vaikeillakin alustoilla ja raskailla maalikuormilla.

100x100_telalla_tasaista.jpg

 

 

 

Pistotelassa laakerointi on telassa. Hylsytelassa se on varressa, jolloin itse tela on ontto putki.

 

 


 

 

 

 

 

Sileille pinnoille valitaan lyhytnukkainen tela. Silloin nukan pituus on alle 12 mm. Karheilla pinnoilla nukan pitää olla pitempi. Useimmat telat soveltuvat sekä vesi- että liuotinohenteisille maaleille. Telan valintaan vaikuttavat käytettävä maalityyppi ja maalattavan pinnan karheus. Lisäksi maalausjäljen sileys riippuu telasta.

100x130_telalla_tasaista.jpg

 

 

 

 

Nukan pituus valitaan maalattavan pohjan karheuden  mukaan. Se vaikuttaa myös maalipinnan sileyteen.

 

 

 

 


Monet materiaalit

Mohair- ja huopatelat jättävät erittäin sileän pinnan, samoin vaahtomuovi. Ne sopivat hyvin kalusteiden ja esimerkiksi ovien maalaamiseen.

Keinovillatelat ovat lähes syrjäyttäneet perinteisen lampaannahkatelan. Niitä saa eri nukanpituuksilla pohjan karheuden ja halutun maalausjäljen sileyden mukaan.

145x160_telalla_tasaista.jpg

Maalaustelan valinta voi olla joskus vaikeaa, sillä vaihtoehtoja on paljon. Neuvoa kannattaa kysyä myyjältä, elleivät omat kokemukset riitä valinnan tekoon. Kuvassa Sokevan valikoimaa.

 

 

 

 

 

 

 


Pese ennen ja jälkeen

Ennen käyttöä tela kannattaa pestä saippuavedellä, jotta irtonukka ja tehtaan pöly saadaan pois. Pesu myös varmistaa, että nukka imee maalia tasaisesti.

Käytön jälkeen tela puhdistetaan maalipurkin kyljestä löytyvien ohjeiden mukaan. Tela kuivataan ja säilytetään niin, ettei nukka painu.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi ja Sokeva Copyright www.hannuh.fi
Lähde: Sokevan koulutusmateriaali