Uunin pystytys käy kuin tanssi

Vuolukiviuunin pystyttäminen sujuu uskomattoman ripeästi. Aamulla tulisijasta ei näy jälkeäkään, ja illansuussa pesässä rätisevät ensimmäiset tulet.

180x124_nunnauuni_1.jpgSyksyinen aamu valkeni sateisena, mutta lämpimänä. Milli-Ville oli ajellut Keravalta espoolaiselle omakotitalolle. Oli taas alkamassa uuden NunnaUunin pystytys.

Milli-Ville on Ville Pihola, kokenut NunnaUuni-asentaja. Nimi on iskevä, sillä hän tekee millintarkkaa työtä.

Pystytyspäivä on sovittu hyvissä ajoin. Uunin vuolukivet on toimitettu asennuskohteeseen jo etukäteen. Ne on siirretty sisälle viimeistään edellisenä päivänä. Se on tärkeää etenkin kylminä vuodenaikoina, sillä kivien ja myös asennuspaikan lämpötilan on oltava riittävän korkea eli yli kymmenen astetta.

Ville sekoittaa jauhetusta vuolukivestä ja natriumsilikaatista vuolukiviliiman. Sillä millintarkat vuolukivet liitetään toisiinsa. Liima levitetään liitettäville pinnoille pensselillä ja kivet painetaan kiinni toisiinsa. Saumoista pursuava liima poistetaan kumilastalla ja pyyhitään kostealla liinalla.

Pystytys alkaa jalustan asentamisella. Se on saatava tarkasti vaakasuoraan. Tarvittaessa jalusta kiilataan suoraan ohuilla teräslatoilla.

Jalustan päälle Ville liimaa numeroidut kivet pystytysohjeen mukaisessa järjestyksessä. Kahvitauko! Uunin muoto alkaa hahmottua. Asentaminen on edennyt polven korkeudelle. Tuhkaluukun yläpuolella on jo kranssi, ja myös tulipesän alimmaiset kerrokset on liimattu.

100x70_nunnauuni_4.jpg

 

 

– Ensin korotetaan ulkokuorta, ja sisäosat etenevät hieman perässä, Ville valottaa työjärjestystä.

 

 

Puolilta päivin ulkokuori on tulipesän yläreunan tasalla ja ensimmäiset ulkopinnan rosopintaiset koristekivet on asennettu. Kahvitaukoon mennessä uunin ulkokuori lähestyy lopullista korkeutta. Sisäosat ovat edenneet poskikanavien kääntökivien tasalle.

100x130_nunnauuni_6.jpg

 

 

 

 

Ulkokuoren ja sisäosien väliin tulee ohuet villakaistat, jotta tulisijan sydänosat voivat laajeta vahinkoa aiheuttamatta lämpötilan noustessa.

 

 

 

 

 

Ville viimeistelee ja siistii sisäosien ylimmät pinnat, sillä kohta ne jäävät näkymättömiin vuosikymmeniksi.

Kun kansikivet ovat paikoillaan, uuni on saanut hahmonsa. Ville siistii vielä saumauksia ja asentaa luukut paikoilleen.

Tässä espoolaiskohteessa teräsrakenteinen savupiippu lähtee uunin päältä, joten sitä ei ole voinut pystyttää etukäteen.

Jos uunissa olisi jo savuhormi, Ville sytyttäisi ensimmäiset tulet ja opastaisi uuden uunin omistajia tulisijan käytössä.

Tällä kertaa Ville tyytyy keräämään työkalunsa, siivoamaan jälkensä ja täyttämään takuupaperit. Ja toivottelee tietenkin asukkaille lämpimiä koti-iltoja elävän tulen ääressä.

100x100_nunnauuni_5.jpg

 

 

 

Espoolaiskodin olohuoneeseen pystytetty tulisija on NunnaUunin Vanessa 6. Kuvasta poiketen savupiippu lähtee uunin päältä.

 

 

 

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi ja NunnaUuni Copyright www.hannuh.fi