Pengerrykset elävöittävät pihaa

Pengerryksiä voi rakentaa tasamaallekin. Niillä saa jäsenneltyä pihan osia. Pengertämällä voi muodostaa myös erilaisia istutusaltaita. Korkeuseroja yhdistetään viehättävillä portailla.

Pengerryksiä ja tukimuureja on käytetty yleensä rinnetonteilla. Maan pinnanmuotoja on muuteltu, jotta on saatu toimivampia piha-alueita. Nykyisin tasamaillakin turvaudutaan pengerryksiin ja kasvialtaisiin, jotta pihoista saadaan ilmeikkäämpiä ja monimuotoisempia.

180x124_penkereet_1.jpg

HB-betonin Vallikivi on esimerkki nykyaikaisesta pengerryskivestä. Se on tarkoitettu piha-alueiden korkeuserojen porrastamiseen, jolloin rakenne toimii maanpaineen vastaanottavana tukimuurina. Vallikivestä voi tehdä myös kukkapenkkejä, istutusalueita rajaavia valleja, aitoja ja suoja-aitauksia.

100x70_penkereet_6_.jpgVallikivet valmistetaan pakkasenkestävästä ja läpivärjätystä betonimassasta. Niiden kulmat on viistetty. Toisella puolella on lohkopinta ja toisella teräsmuottipinta. Molempia voi käyttää näkyviin jäävänä puolena. Väreinä ovat harmaa, punainen, musta, karelia ja okra.

Vallikivipari muodostuu täyskivestä ja ”perhosesta”. Niillä tehdään suoran muurin lisäksi kulmat ja kaaret. Päätykiviä käytetään nimensä mukaisesti päädyissä. Reiällisten normaalikiviparien lisäksi valmistetaan umpinaisia kansikivipareja. Normaalikiviparien yläpinnassa on lukitusnystyrät ja alapinnassa vastaavat lukitusurat.

Iso-Vallikivi on perinteistä tuplasti korkeampi eli 20-senttinen. Sitä voi käyttää yhdessä perinteisen Vallikiven kanssa. Ladontayhdistelmien avulla saa luotua yksilöllisiä muureja ja aitoja entistä monipuolisemmin.

Kokonainen HB-Porraslaatta on 600x300x70 mm ja puolikas 600x150x70 mm. Värit ovat musta, harmaa, punainen ja karelia.

Routimaton perustus tärkeää

Matalat, alle 80 cm:n muurit perustetaan tavallisesti ilman anturaa routimattoman ja häiriintymättömän perusmaan tai tiivistetyn sorakerroksen päälle.

Routivaa maata korvataan 30–50 cm:n kerros. Routivia maalajeja ovat multa, savi, siltti ja silttimoreenit. Routimattomia aineksia ovat hiekka, sora ja sepeli. Suositeltavaa on käyttää myös routalevyä.

Matalan muurin asennuksessa ei tarvita raudoitusta eikä betonivalua. Samaan tapaan voi toteuttaa kallistetun muurin, vaikka se olisi korkeampi kuin 80 cm. Muurin taustan maantäyttö tehdään samaan aikaan ladonnan edistyessä.

Korkeat muurit asennetaan routimattomalle alustalle valetun anturan varaan. Anturan alle asennetaan lisäksi painetta kestävä, 100 mm:n paksuinen routaeristyslevy.

180x124_penkereet_2.jpg

Muurin alle kannattaa tehdä myös salaojitus, jos veden kertyminen on todennäköistä. Korkean muurin sisään jäävät pystysuorat valuaukot raudoitetaan ja täytetään betonilla.

Taustatäytöt tehdään aina routimattomilla maa-aineksilla. Vasta aivan pintaan levitetään multaa kukkien tai nurmikon kasvualustaksi. Kun taustaa täytetään, ajoneuvolla tai täryjyrällä ei saa ajaa 1,5 metriä lähemmäksi muuria.

Muurinasentajan kannattaa noudattaa huolellisesti asennusohjeita ja käyttää apuna asiantuntevaa suunnittelijaa.

100x130_penkereet_3_.jpg

Pihaan portaita

Pihan pengerrykseen tai rinteeseen voi rakentaa portaat monella tavalla. Jos mahdollista, kannattaa askelmien noususta tehdä tavallista pienempi ja etenemästä puolestaan tavallista suurempi. Hyvä nousu on 10–15 cm ja etenemä jopa puoli metriä. Leveyttä pitäisi olla vähintään metri.

Betonisista porraslaatoista saa nopeasti näyttävät portaat. Ne ladotaan hyvin tiivistetyn karkean soran varaan. Esimerkiksi HB-Porraslaatat ladotaan päällekkäin puolen laatan limityksellä. Hyvin loivissa rinteissä nousua hillitään välitasanteella. Jyrkissä portaissa nousua voidaan nopeuttaa latomalla askelmaksi kolme porraslaattaa päällekkäin.

 

 

 

Puukin on hyvä materiaali

Portaat on helppo tehdä kestopuisten lankkujen avulla. Pintamaa poistetaan ja tilalle kärrätään soraa tai sepeliä. Alle kannattaa laittaa suodatinkangas, etteivät maa-ainekset sekoitu toisiinsa.

Lankut tuetaan kiilapäisiksi veistetyillä tolpilla. Lopullisiin mittoihin ne sahataan vasta maahan lyönnin jälkeen. Vinoiksi sahatut päät jäävät piiloon sorakerrokseen.

Hyvin pieninousuisissa portaissa tueksi riittävät jykevät, sorapatjaan upotetut hirret. Ne voi korvata jalkakäytävien reunakivien kaltaisilla luonnonkivipaasilla.

100x130_penkereet_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Lankkujen välit täytetään soralla tai sepelillä. Pinnan voi latoa pienistä luonnonkivistä tai noppakivistä. Myös betonisia tai liuskekivisiä pihalaattoja voi käyttää.

 

 

 

 

 

 

100x130_penkereet_5.jpg

 

 

 

 

 

Maanpintaan voi rakentaa myös puuportaat, joissa reisilankkujen päälle naulataan kolmionmuotoisiksi sahatut kappaleet. Niihin kiinnitetään askelmiksi rallilaudat tai askelmalankut. Reisilankkuja tarvitaan yleensä vähintään kolme, sillä etenkin laudoista tehdyt askelmat notkuvat liian suurilla jänneväleillä.

 

 

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen
Kuvat Anja Tuomi ja HB-betoni
Copyright www.hannuh.fi