100x130_palovaroitin.jpgPullo vai palovaroitin

Hämmästyin, kun kävin ostamassa pari palovaroitinta. Voiko ihmishengen turvaaminen maksaa niin mitättömän vähän!

Reilu kymmenen vuotta sitten palovaroittimia hankittiin erittäin paljon yhdessä rysäyksessä lainsäädännön tiukentumisen seurauksena. Silloin ostetut varoittimet alkavat olla käyttöikänsä päässä. Nyt ne kannattaisi vaihtaa uusiin. Eikä se ole ainakaan rahasta kiinni. Palovaroittimen saa edullisimmillaan viinipullon hinnalla!

Ihmishenkiä säästyy

Suomen pelastusalan keskusjärjestön lehdistöseuranta osoittaa, että palokuolemia sattuu vuosittain noin sata. Vastaavana aikana palovaroitin pelastaa kuolemalta noin 200 suomalaista. Mielenkiintoista on, että näissä tapauksissa varoittimen ääneen on useimmin reagoinut naapuri tai muu sivullinen.

Testaa ja vaihda paristo

Palovaroittimen toimintakunto pitää testata kerran kuukaudessa. Se tapahtuu yksinkertaisesti varoittimen kannessa olevaa testinappia painamalla. Kimakka hälytysääni kertoo, että laite on kunnossa. Toimivuuden varmistamisen lisäksi testaaminen pidentää palovaroittimen ikää.

Myös paristo kannattaa vaihtaa jo ennen kuin merkkiääni siitä muistuttaa. Esimerkiksi loman aikana paristo on voinut tyhjentyä ja merkkiäänikin vaieta. Ilman testaamista tai paristonvaihtoa asukkaat elelevät hyvässä uskossa olettaen, että varoitin toimii tulipalon sattuessa.

 Entä jos ...

Vakuutusyhtiöt voisivat palkita hyvät ja pitkäaikaiset asiakassuhteet hyvittämällä vakuutusmaksuissa uusien palovaroittimien ja paristojen hankkimisen.

Ettei hyvitysjärjestelmä paisu turhan monimutkaiseksi, vakuutettu voisi lähettää ostokuitin tiedot vakuutusyhtiölle tekstiviestinä tai sähköpostilla. Hyvitys tulisi seuraavan vuoden maksuissa. Sopiva määrä olisi kaksi palovaroitinta viidessä vuodessa ja kaksi paristoa vuosittain.

Entä jos paristonvaihdosta muistutettaisiin kerran kuukaudessa ainakin Ylen kanavilla, Maikkarilla ja Nelosella. Kesken iltauutisten kerrottaisiin, että seuraava puolen minuutin hiljainen hetki on varattu palovaroittimen testaamiseen. Kipin kapin nappia painamaan ja turvallista illanjatkoa!

Teksti Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi