Uusi ikkunat vanhaa kunnioittaen

Ikkunoiden uusimiseen voi olla useita syitä. Useimmiten se on vanhojen pokien ja karmien korjauskelvoton kunto. Remonttiin saattaa pakottaa ikkunoiden puutteellinen eristyskyky, kun loma-asunnon käyttö lisääntyy kylminä vuodenaikoina.

180x124_uusi_ikkunat.jpg

Ympäri vuoden käytettävien loma-asuntojen rakentamista tulevat säätelemään samat lämmöneristävyyttä koskevat määräykset kuin omakotitalojakin. Siitä seuraa väistämättä, että vanhojakin mökkejä tarkastellaan samoja kriteerejä noudatellen. Ainakin loma-asunnon myyntiarvoon ikkunoiden eristystaso vaikuttaa.

Pysy tyylissä

Ikkunat hankitaan vuosikymmeniksi, joten niiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös ulkonäköseikat ja käytön mukavuus. Jokainen rakennus on aikakautensa edustaja, ja ikkunat ovat näkyvä osa kokonaisuutta.

Ikkunoiden muotoa tai tyyliä ei saisi suin päin muuttaa muotimaisten mieltymysten mukaan. Aina eivät tosin alkuperäisetkään ikkunat istu kokonaisuuteen parhaalla mahdollisella tavalla. Mökin rakentamisen aikoihin tuotteiden hinta ja saatavuus ovat saattaneet painaa vaakakupissa enemmän kuin ulkonäkö.

Vanhan huvilan ikkunat on kenties vaihdettu jo kertaalleen, ja vahinko on tapahtunut siinä vaiheessa. Alkuperäinen tyyli on palautettavissa ikkunoiden seuraavan uusimisen yhteydessä. Vanhat valokuvat ja alkuperäiset piirustukset saattavat auttaa oikeille jäljille. Myös ikkunoiden myyjillä on usein kokemusta eri aikakausien tyyleistä.

Uusia materiaaleja

Puinen MSE-ikkuna on ollut pitkään yleisin ikkunatyyppi. Se on avattava perusikkuna, jonka ulkopuitteessa on yksi lasi ja sisäpuitteessa umpiolasielementti.

Maalattu alumiini on korvaamassa puun ulkopuitteiden ja karmin ulkopuolisten pintojen materiaalina. Syykin on selvä, puualumiini-ikkunat ovat kestäviä, eikä niitä tarvitse huoltaa.

Ikkunoita voidaan muunnella alumiinisilla välikarmeilla ja jakopuitteilla. Alkuaikoina alumiiniprofiilit olivat kömpelöitä ja raskaan näköisiä. Nykyisillä, hyvin muotoilluilla alumiinilistoilla saadaan kuitenkin hyvin siroja rakenteita, jotka tunnistaa metalli-ikkunoiksi vasta lähietäisyydeltä. Saatavilla on myös kiinteälasisia ikkunoita, joissa ulkopinnat ovat maalattua alumiinia. 

Ikkunat tiivistetään jo tehtaalla. Samoin sälekaihtimet voi tilata tehdasasennettuina. Tiivisteiden kestoiäksi arvioidaan yleisesti noin kymmentä vuotta, joten ne vanhenevat nopeammin kuin ikkunat. Niiden kuntoa kannattaa tarkkailla vuosittain.

Varaa aikaa

Ikkunoiden toimitusaika on muutamia viikkoja. Myös suunnittelu ja tarjousvaihe vaativat aikansa, joten ikkunoiden uusiminen kannattaa käynnistää jo pari kuukautta ennen toivottua toimituspäivää. Seuraavista perustiedoista on apua, kun lähtee ikkunamyyjän pakeille tarjousta pyytämään.

  • ota alustavat mitat ikkunoista – tarjouksen laskemiseen ei tarvita tarkkoja mittoja
  • selvitä talon malli, tyyli ja ikä – piirustuksista ja valokuvista on paljon apua
  • mieti ikkunoiden kätisyydet jo kotona – kun seisot avautumissuunnan puolella eli yleensä sisällä, oikeakätinen ikkuna aukeaa luontevasti oikealla kädellä ja vasenkätinen vasemmalla
  • mieti sopiva toimituspäivä – erityisesti jos ikkunoiden uusiminen on osa isompaa remonttia
  • haluat ikkunat asennettuina – mitä aikaisemmin asennusmiehet varataan, sitä varmemmin heidät saa sopivana ajankohtana

Teksti Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi