Parven portaista taideteos

Mietinnän ja hieman tavallista suuremman vaivannäön tuloksena syntyivät kauniit portaat, jotka johtavat olohuoneesta parvelle.

145x180_parviporras.jpg

Portaiden päämateriaali on 38 mm:n paksuinen liimapuulevy. Siitä sahattiin reisipuut 20x290 cm. Niiden päät sahattiin vinoiksi lattian ja parven reunapalkin mukaisesti. Yhdeksän askelmaa ovat 20x55 cm. Myös kaiteen tolpat ja käsijohde sahattiin liimapuulevystä. Tolpat ovat 5,5 senttiä leveää käsijohde 7 senttiä leveää soiroa. Kaiteiden pituussuuntaiset pinnat ja askelmien väleihin asennetut puolat ovat 28-millistä pyöröpuuta.

Sahatut osat vaativat viimeistelyä. kulmien pyöristyksen voi tehdä hiomalla tai yläjyrsimellä työstämällä. Kaikki osat kannattaa myös pintakäsitellä ennen portaiden kokoamista. Se käy kätevästi sävytetyllä kalustelakalla. Vähintään neljä kerrosta muodostaa riittävän kulutuspinnan portaisiin, joita kuljetaan vain sisätöppöset jaloissa. Lakkauskertojen välillä tehdään kevyt hionta hienolla hiekkapaperilla.

100x70_parviporras_2.jpg

Kasaus kulmalistoilla

Askelmat yhdistetään reisipuihin 18 sentin mittaisilla, alumiinikulmalistoilla 30x30 mm. Samassa yhteydessä myös välipuolat asennetaan paikoilleen reisipuihin porattuihin reikiin. Reiät ovat vain 20 mm syviä, joten ne eivät ulotu lankun läpi.

Kulmalistat kiinnitetään reisipuihin kukin neljällä tasakantaruuvilla 4x30 mm. Askelmat ruuvataan kulmalistoihin lieriökantaruuveilla 4x30 mm. Myös kasatut portaat ankkuroidaan lattiaan ja parven reunapalkkiin alumiinikulmalistoilla ja ruuveilla.

100x70_parviporras.jpgKaiteiden pyöröpinnat pujotellaan kaidetolppiin porattuihin reikiin ja tolpat pultataan reisipuuhun 8 mm:n lukkokantapulteilla. Niiden mutterit upotetaan ja peitetään puisilla tulpilla. Lopuksi käsijohde kiinnitetään tolppien päihin puuruuveilla. Niitä varten esiporataan reiät käsijohteen lisäksi myös tolppiin halkeilun estämiseksi.

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi