Pienikin saunaremontti piristää

Saunassa pienikin kohennus tai uudistus tekee ihmeitä. Aina ei tarvita hurjaa täysremonttia. Vähempikin reuhtominen riittää. Jo pelkkä kiuaskivien uusiminen voi lisätä saunomisen nautintoa. Vanhemmiten kivet hapertuvat ja murenevat. Ikään kuin niistä katoaisi puhti.

Satakunnan oliviinidiabaasi on ominaisuuksiltaan parhaita kiuaskiviä. Rakenteensa ansiosta se on erittäin kestävä. Korkea ominaispaino takaa erinomaisen lämmönvarauskyvyn ja lämmönjohtavuuden.

180x180_saunaremontti.jpg

Kivityyppejä on useita, kuten perinteinen, pyöristetty ja uutena lämpökäsitelty kiuaskivi. Myös kokoja on kiukaan mukaan.

Kiuaskivet kannattaa vaihtaa uusiin vuoden tai parin välein. Se pidentää kiukaan käyttöikää ja lyhentää lämmitysaikaa. Rahaa ja energiaa säästyy.

100x130_saunaraemontti_4.jpg

Uusi ja erilainen kiuas

Tavallisesti uusi kiuas hankitaan, kun edellinen on sanonut sopimuksensa irti. Syynä voi olla myös vanhan väärä koko tai jopa ulkonäkö.

Usein vanha kiuas on teholtaan liian vaatimaton. Saunan tilavuus on perustana, kun lasketaan tehontarvetta. Lisäksi jokainen neliömetri eristämätöntä tiili- tai lasipintaa edellyttää tilavuuden lisäämistä 1,2 kuutiolla. Mikäli saunan sisäpinnat ovat eristämätöntä hirttä, kuutiotilavuus kerrotaan 1,5:llä.

Kiukaan oikea teho kannattaa selvittää myyjän kanssa rautakaupassa.

Vanhan kiukaan ikävä ulkonäkökin on usein riittävä syy uusimiseen. Uusi kiuas tuo hohdokkuutta saunaan. Vaihtoa voi miettiä myös lähitulevaisuudessa siintävää saunan täysremonttia silmällä pitäen.

100x130_saunaraemontti_6.jpg

Uutta valoa

Saunan perusvalaisin on tainnut olla jo vuosikymmeniä neliskulmainen puulaatikko rimaritilällä. Jo ulkonäkösyistä sen voisi korvata nykyaikaisemmin muotoillulla valaisimella.

Myös monipisteiset kuituvalot ovat yleistyneet. Sellaisten asentaminen edellyttää yleensä seinä- tai kattopaneeleiden uusimista, joten jätetään kuituvaloihin siirtyminen perusteellisempaan remonttiin.

Lauteet puhtaiksi

Lauteiden perinpohjainen jynssäys sopivalla pesuaineella ja juuriharjalla voi tehdä terää. Painepesuri on kova sana, jos lauteet saa irrotettua ja vietyä ulos.

Pesun lisäksi lauteiden pieneksi kohennukseksi riittävät pellavaiset laudeliinat ja esimerkiksi tervaleppärimoista muotoiltu päänalunen.

Ellei pesu auta, edessä on uusien lauteiden teko. Silloin täysin uuden ilmeen saa lauteiden puulajia ja jopa muotoa vaihtamalla.

Muutamia vuosia sitten apatsi oli suosikkipuu perinteisen kuusen lisäksi. Nyt vaihtoehtoja on lauteisiin liki puolentusinaa. Hinta ja laatu kohtaavat oikein hyvin tervalepässä.

Seinätkin uusiksi

Saunan täysremontti on enemmän kuin lähellä, jos seinien ja katon panelointi on aikansa elänyt ja vaatii uusimista. Silloin kannattaa tarkistaa myös lämmöneristeet, höyrynsulku ja ilmanvaihto.

Lauteet on purettava, kiuas on irrotettava ja valaisimet on poistettava. Niitä ei kannata asentaa uudelleen panelointien hohtoa himmentämään.

Se onkin jo sitten iso remontti!

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Rautakesko Copyright www.hannuh.fi