Istuta ja leikkaa elävä aita oikein

Pensasaitaan sopivia kasvilajeja on useita. Valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten korkeus, suojauskyky, ympärivuotinen vihreys ja leikkaamistarve tai -mahdollisuus. Aidan istuttamisessa pätevät muutamat yleissäännöt ja kasvikohtaiset vaatimukset. 

180x180_istuta_aita.jpg

Havuaita

Leikattu havuaita leikataan ensimmäisen kerran vuoden kuluttua istutuksesta. Leikkausaika on helmi-huhtikuussa ennen kasvuun lähtöä. Leikattaessa uutta kasvua jätetään aidan sivuille pari senttiä. Latva leikataan vasta, kun aita on halutun korkuinen – poikkeavan pitkiä vuosikasvuja voidaan lyhentää.

Sopivia kasveja ovat esimerkiksi kartiotuija, kuusi ja marjakuusi. Astiataimia istutetaan 1–2 kappaletta metrille.  

Aidanne

Aidannetta eli vapaasti kasvavaa aitaa ei leikata usein. Sitä ainoastaan harvennetaan tarvittaessa. Kasvien mahdolliset kukinnot ja marjat pääsevät oikeuksiinsa aidanteessa.

Sopivia kasveja ovat esimerkiksi aronia, tuoksuvatukka, syreeni, pensasruusu, erilaiset angervot ja timanttituija.

Taimitarve vaihtelee kasvilajeittain. Paljasjuurisia nipputaimia tarvitaan metrille 2–4, astiataimia 1–2.

Lehtipensasaita

Leikattava lehtipensasaita leikataan vähintään kerran vuodessa aikaisin keväällä. Edellistä kasvua jätetään 20–30 cm, jolloin aidasta tulee riittävän tiheä. Voimakaskasvuisia pensaita leikataan tarvittaessa myös kesällä.

Sopivia kasveja ovat esimerkiksi kiiltotuhkapensas, orapihlaja ja siperianhernepensas. Taimitarve vaihtelee, mutta metrille tulee paljasjuurisia nipputaimia 3–4 ja astiataimia 2–3.

Paljasjuuriset astiataimet istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä.
            

100x70__istuta_aita_5.jpg

 

Aronia istutetaan pensasaitaan 25 cm:n välein ja vapaasti kasvavaan aidanteeseen 50 cm:n välein. Se kukkii runsaana kesäkuussa. Syksyllä mustat, syötävät marjat kaunistavat aidannetta. Tummanvihreä lehdistö on kauniin kiiltävä. Aronia viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla ja on vaatimaton kasvualustan suhteen. Menestyy vyöhykkeillä I–V (VII).Tuijat ovat suosittuja kotipihoilla.

 


100x130_istuta_aita_3.jpg

 

 

 

 

Timanttituija Thuja occidentalis ’Smaragd’ menestyy Suomen eteläosissa I–III vyöhykkeillä. Se kasvaa 2–5 metriä korkeaksi ja viihtyy puolivarjoisassa tai varjoisassa paikassa, turvepitoisessa ravinteikkaassa maassa. Timanttituijaa saa myös astiataimena.

 

 

 


 

 

 

 

Kasvualustan tulee olla yhtenäinen, 50 cm syvä ja 50 cm leveä, hyvin kalkittu ja lannoitettu. Taimille kaivetaan reilun kokoinen kuoppa niin, että juuret mahtuvat hyvin sinne. Juuren ja verson rajakohta tulee 10–15 cm maan alle. Leikattavat aitataimet istutetaan 30 cm:n välein.

100x70__istuta_aita_6.jpg

 

 

Käytä linjalankaa, jotta saat tasaisen ja suoran aidan.
Piiskataimet leikataan istuttamisen jälkeen 10–15 cm maanpinnan yläpuolelta haaroittumisen varmistamiseksi. Upota taimet veteen 2–4 tunniksi ennen istutusta.

 


 

100x130_istuta_aita_4.jpg

 

 

 

Leikattavia pensasaitoja on leikattava joka vuosi noin 10 cm edellisen leikkauskohdan takaa, jotta saadaan tuuhea ja tasainen aita.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Rautakesko ja Robert Bosch Copyright www.hannuh.fi