Aina varmat angervot

”Angervot tulevat joka kevät yhtä varmasti. Ne ovat vähään tyytyväisiä ja tuottavat paljon iloa koko kesän.”

Pihassamme on ollut monta pistäytyjää, yhden kauden menestyjää. Ne eivät ole kestäneet ailahtelevaa hoitoamme. Sen sijaan angervoista on ollut pelkkää iloa.

Norjanangervo ja jaloangervo ovat kukkiessaan pihan kaunottaria. Koivuangervo on mainio aidanne. keijuangervo täyttää tyhjää tilaa tehokkaasti ja pitää rikkaruohot loitolla. Pihlaja-angervo on kestänyt vastaan panematta paahteisella paikalla.

Pensasangervot eivät yleensä kaipaa leikkaamista. Tavallisesti vanhojen oksien poisto silloin tällöin riittää.

Kaunis jaloangervo

180x124_jaloangervo.jpg

Muista tämän aukeaman angervoista poiketen jaloangervo (Astilbe) on perenna. Se viihtyy puolivarjossa syvässä mullassa ja kärsii kuivuudesta. Hellekausina päivittäistä kastelua ei saa unohtaa. Jaloangervo on kauneimmillaan ryhmänä. Soveltuu leikkokukaksi varsinkin jos ottaa sen osittain nuppuisena maljakkoon. Värivaihtoehdot valkoinen, punainen ja roosa. Kukkii heinä-elokuussa.
Istutusväli 30–40 cm. Korkeus 40–120 cm lajikkeen mukaan. Leikataan alas keväällä.

Ahkera keijuangervo

180x124_keijuangervo.jpg

Keijuangervo (Spiraea japonica ’Little Princess’) on ahkera kukkija. Se sallii keväällä alasleikkauksen ja kukkii vielä samana kesänä heinä-elokuussa. Kukinnot ovat vaaleanpunaiset.

Keijuangervo täyttää sujuvasti matalahkojen istutusten aukkopaikkoja, antaa runsauden tuntua ja pitää rikkaruohot kurissa. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa.

Istutusväli noin puoli metriä, korkeus täysikasvuisena samoin.

Näyttävä norjanangervo

180x124_norjanangervo.jpg

Norjanangervosta (Spiraea ’Grefsheim’) kehkeytyy nopeasti pihan katseenvangitsija. Se kukkii jo pienenä taimena ja on näyttävimmillään parin kolmen viikon ajan touko-kesäkuussa.

Norjanangervo on tuuhea pensas. Se soveltuu yksittäispensaaksi, ryhmäksi ja aidanteeksi. Menestyy auringossa  ja puolivarjossa.

Istutusväli 80 cm, korkeus täysikasvuisena puolitoista metriä. Vanhimpia oksia poistamme tarvittaessa vasta kukinnan jälkeen, niin ettemme menetä pensaan upeaa valkoista kukkaryöppyä.

Raikas koivuangervo

180x124_koivuangervo.jpg

Monen lajitoverinsa tavoin koivuangervo (Spiraea betulifolia) on vähään tyytyväinen ja pitää rikkaruohot poissa. Se viihtyy auringossa ja puolivarjossa eikä vaadi erityistä huolenpitoa. Vanhimpia oksia poistamme keväällä tarvittaessa.

Kesä-heinäkuussa valkoiset kukinnot ja vihreät lehdet ovat raikas yhdistelmä. Aurinkoisella paikalla koivuangervo saa näyttävän syysvärityksen.

Sopii mainiosti matalaksi aidanteeksi. Istutusväli 70 cm, korkeus noin metri.

Jokapaikan pihlaja-angervo

180x124_pihlaja_arngervo.jpg

Nopeakasvuinen ja kestävä pihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) menestyy pohjoisessakin. Se voi hyvin auringossa ja varjossa. Se soveltuu suoja-aidanteeksi, ryhmäpensaaksi ja rinteeseen.

Kukkii kermanvalkoisin kukinnoin heinäkuussa. Kukkaan puhkeaminen nopeutuu, jos viitsii poistaa edellisvuoden kukinnot keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Aurinkoisella paikalla pihlaja-angervo saa ylleen upean syysvärityksen.

180x124_pihlaja_angervo_5.jpg

Vanhimpia oksia poistetaan muutaman vuoden välein. Tarvittaessa pensas nuorennetaan leikkaamalla kaikki oksat alas keväällä. Silti se kukkii vielä samana kesänä. Istutusväli 80 cm, korkeus jopa pari metriä.

Teksti ja kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi