Taulut esille sommitellen

Taulut ovat osa sisustusta. Ne muodostavat kokonaisuuden yhdessä huonekalujen, tekstiilien ja pintamateriaalien sekä muiden yksityiskohtien kanssa. Mutta miten taulut sijoitetaan?

180x124_taulut.jpg

Taulut kannattaa sommitella mieluummin ryhmiksi kuin sirotella sinne tänne.

Taulujen sijoitteluun ei ole yhtä oikeaa sääntöä. Useimmiten taulut kannattaa kuitenkin sijoittaa ryhmiksi. Yhdistelyn lähtökohdaksi voi valita esimerkiksi aiheen, värisävyn tai koon. Lähelle toisiaan sijoitettuina taulut auttavat katsojaa oivaltamaan ryhmän muodostamiseen liittyvän idean.

Hyvin suunnitellun tauluryhmän voi sijoittaa kotona lähes mihin tahansa. Portaikko, eteinen tai vaikkapa wc sopivat taulujen sijoituspaikoiksi.

Suunnittele etukäteen

Ensitöiksi taulut kannattaa jakaa eri huoneisiin. Sitten yksittäin sijoitettavat taulut otetaan erilleen. Muut jaetaan ryhmiin halutun periaatteen mukaisesti.

100x70_taulut_1.jpg

 

Hyvä keino on sommitella ryhmän asettelua lattialla. Kun mieluinen kokonaisuus on valmis, mitataan taulujen sijainnit toisiinsa nähden ja kirjataan muistilapulle. Myös digikamera on hyvä muistiinpanoväline.

Kaverista apua

Makutuomarista, taulun pitelijästä tai naulojen naputtelijasta on suuri hyöty taulujen ripustamisessa. Kun itse antaa siirtokomentoja, kaverin voi laittaa pitelemään tauluja. Tai päinvastoin, jos luottaa enemmän toisen sommittelutaitoon.

100x70_taulut_2.jpg

 

 

Taulut voivat rauhoittaa sisustusta, mutta myös säväyttää. Yksittäinen taulu toimii kenties tehokeinona, joka korostaa sijaintipaikan muuta sisustusta.

 

 

 

 

Taulun ylä- tai alareunan keskikohta merkitään seinään pienen pienellä lyijykynän jäljellä. Myös nuppineula on hyvä merkkausväline. Taulun takaa mitataan kannatuskohdan ja kehyksen reunan välinen matka, jolloin seinässä olevasta apumerkistä mittaamalla saadaan naulan tai koukun tarkka paikka.

Lastu- ja kipsilevy- sekä paneeliseiniin taulujen kiinnittäminen on yksinkertaisinta. Pienille tauluille riittää tavallinen naula tai ruuvi. Jos taulu painaa paria kiloa enemmän, etenkin kipsilevyssä kannattaa käyttää yhden tai kahden naulan x-koukkua.

Tiili- ja betoniseinissä on viisainta turvautua pieniin muovitulppiin ja ruuveihin. Poraamista on turha pelätä. Pienien neli- tai viisimillisten reikien tekeminen onnistuu hujauksessa hyvällä kiviseinäporalla. Pölykin pysyy kurissa, kun pölynimurin putkenpään asettaa aivan porauskohdan alapuolelle.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi

Vinkkejä

100x130_taulut_1.jpg

 

 

Väriltään tai kooltaan hallitsevan taulun viereen sopii pienien taulujen ryhmä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taululistan varaan sijoitettuja tauluja voi vaihdella helposti. Toinen vaivaton tapa on asentaa katonrajaan lista, johon taulujen ripustuslangat kiinnitetään.

 


100x100_taulut_1.jpg

 

 

 

 

 

Ryhmän muoto voi olla vaikka kolmiomainen. Rauhoittavana elementtinä on vaakasuora horisonttilinja.

 

 

 50x70_taulut.jpg

 

 

Naulan tarkan paikan saa mittaamalla ripustuslangan ja taulun reunan välisen etäisyyden.