Katto kuntoon

Vuotavalla vesikatolla on tuhoisat vaikutukset. Salakavala ja toistuva rakenteiden kastuminen johtaa kalliisiin korjauksiin ja jopa purkutuomioon. Vesikaton kuntoa kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa aloittaa kattoremontti hyvän sään aikana.

 

180x124_katto_kuntoon_1.jpg

Vesikaton kunto on järkevää tarkastaa vähintään kerran vuodessa. Järin suurta vaivaa katolla käynnistä ei ole, vaikka sen tekee keväisin ja syksyisin.

Savupiipun juuri ja läpiviennit kannattaa syynätä erityisen huolellisesti. Samalla puhdistetaan vesikourut, jolloin niidenkin puutteet on helppo havaita. Pikkuviat korjataan heti.

Myös katteen yleiskuntoon on syytä kiinnittää huomiota. Koko katteen uusimistarpeen arviointiin voi ottaa avuksi kokeneen ammattimiehen. Lomailukunnan rakennusviranomaiset tuntevat paikkakunnan katselmusmiehiksi sopivat asiantuntijat.

Vesikate kannattaa uusia vuosi tai pari etuajassa, kun se vielä pitää vettä. Seulan tavoin vuotavan katon kanssa tulee niin kiire, että järkevästi toimimiselle ei juuri jää aikaa. Aikaa ei ole katemateriaalin tai sen värin pohdintaan. 

Murheenkryyni

Loma-asunnoissa otetaan irti kaikki hyöty sisätilojen kuutioista. Siitä johtuen yläpohja on usein vesikaton lappeen suuntainen. Yläkerrassa tai parvella on vinot sisäkatot. Lämmöneristeille on niukasti tilaa, joten tuiki tärkeä vesikatteen alainen tuuletusrako on olematon tai sitä ei ole lainkaan.

Usein yläpohjasta puuttuu höyrynsulku tai se ei ole tiivis. Sisätilojen kosteus tunkeutuu eristeisiin ja jää sinne muhimaan olemattoman tuuletuksen takia. Ennen pitkää rakenteet vaurioituvat kohtalokkain seurauksin.

Mökin sisäilmasto on kenties muuttunut entistä kosteammaksi ympärivuotisen käytön lisäännyttyä. Myös mukavuuksia on lisätty. Paineveden myötä on järjestetty lämmintä vettä ja ehkä suihkukin. Vesihöyry kuormittaa rakenteita yhä enemmän varsinkin, kun ilmanvaihtojärjestelmä on useimmiten alkuperäisen alkeellinen.

Vähänkin epäilyttävässä tapauksessa yläpohjan rakenteet tarkistetaan. Lahonneet osat vaihdetaan uusiin. Tuuletusraon puuttuessa vanhat rakenteet puretaan kattovasoihin saakka. Niitä korotetaan esimerkiksi raon edellyttämä määrä. Iso työ, mutta piilottelemalla ongelmista ei kannata pyrkiä eroon. Yläpohjan lisäeristäminenkin on mahdollista ja jopa luontevaa.

Hihat heilumaan

Jos vanhat rakenteet puretaan kattovasoihin saakka, uuden vesikatteen asentaminen sujuu esitöineen samalla tavalla kuin uutta kattoa tehtäessä. Seikkaperäiset ohjeet löytyvät katteiden esitteistä ja asennusohjeista.

Katemateriaalia ei yleensä kannata vaihtaa toisenlaiseen, vaikka se on lähes aina mahdollista. Toisentyyppisen materiaalin myötä alusrakenteiden muutostyöt voivat yllättää laajuudellaan.

Katteen väriä voi vaihtaa ongelmitta, mutta muotioikkujen mukana siihenkään ei kannata lähteä. Nykyiset katteet kestävät vuosikymmeniä, joten rakennuksen tyyliin, väritykseen ja ympäristöön hyvin sulautuva materiaali on turvallisin valinta.

Uutta ja perinteistä

Huopakaton tilalle on luontevinta valita edelleen huopaa. Vanhan katteen voi yleensä jättää uuden alle. Tarvittaessa rypyt ja pussit oiotaan leikkaamalla ne auki ja naulailemalla alustaan.

Jos teräs- tai tiilikate vaihdetaan huopaan, edessä on useimmiten vanhojen rakenteiden purkaminen ja bitumikatteen alle tarvittavan umpilaudoituksen tai levytyksen asentaminen.

Nykyaikaisia bitumituotteita on rullatuotteista monenmuotoisiin laattoihin. Värejäkin löytyy lähes makuun kuin makuun. Bitumikatteen asentaminen onnistuu vaikka talkoovoimin. Työkaluiksi tarvitaan vain tavalliset mökkiläisen työvälineet.

Tiivissaumakate: Kermit kiinnittyvät toisiinsa reunoissa olevien liimakaistojen avulla. Takavuosien pikipadat ja tulet ovat mennyttä aikaa. Katon kaltevuus vähintään 1:10. 

145x100_katto_kuntoon_1.jpg

Laattakate: Laattoja valmistetaan monenmuotoisina ja -värisinä. Ne vaikuttavat olennaisesti valmiin katon ilmeeseen. Katepakkaukset on helppo kuljettaa mökille vaikka henkilöauton takakontissa. Laatat naulataan alustaan. Seuraava laattarivi peittää naulat. Laatat kiinnittyvät toisiinsa liimapinnan avulla. Katon kaltevuus vähintään 1:5.

Kolmiorimakate: Perinteinen huopakatto, josta on tullut suosittu myös uusissa kohteissa. Katolle naulataan kolmionmuotoiset rimat niin, että pystysuuntaan asennettujen vuotien reunat nousevat ylös rimojen päälle. Saumat peitetään huopakaistaleilla, jotka naulataan rimaan kiinni. Katon kaltevuus vähintään 1:3. 

Teräksen monet muodot

Teräskatteet kiinnitetään katolle harjansuuntaisesti asennettuihin ruoteisiin. Niiden avulla voidaan oikaista notkahtanut katto. Teräksen alle tarvitaan aluskate. Sellaiseksi kelpaa esimerkiksi vanha hyväkuntoinen huopakatto. Mikäli kattoa ei tarvitse oikoa, teräskatteen voi asentaa myös suoraan huopakatteen päälle.

Teräskatteen materiaali on sinkittyä teräslevyä, joka on nykyisin lähes aina pinnoitettu jo tehtaalla. Värejä ja muotoja on runsaasti. Muoto- ja profiilikatteet kiinnitetään tiivisteillä varustetuilla erikoisruuveilla.

Teräskate toimitetaan työmaalle määrämittaisina levyinä. Tarvittaessa niitä työstetään peltisaksilla tai nakertajalla. Kulmahiomakoneen teräslaikkaa ei saa käyttää, sillä leikattaessa kuumuus ja kipinöinti saattavat vaurioittaa pinnoitetta.

145x100_katto_kuntoon_3.jpg

Muotokate: Teräslevy on prässätty useimmiten tiilikattoa muistuttavaan muotoon. Ruoteiden välit määräytyvät muodon mukaan. Katon kaltevuus vähintään 1:4. 

Profiilikate: Pituussuuntaisten, kulmikkaiden tai aaltomaisten urien ansiosta profiilikatteista saadaan hyvin jäykkiä. Profiilin korkeus vaikuttaa ruodeväliin, joka voi olla muutamasta kymmenestä sentistä useisiin metreihin. Katon kaltevuus vähintään 1:7.

Saumattu teräskate: Perinteinen peltikatto, jonka asentaminen on ammattimiehen työtä. Se sopii myös loiville katoille, sillä minimikaltevuus on 1:12.

Nykyisin on saatavana konesaumattuja teräskatteita muistuttavia vaihtoehtoja, joiden asentaminen onnistuu myös amatöörivoimin. Niissä levyjen reunoihin on pokattu taivutukset. Levyt naksautetaan kiinni toisiinsa tai liitetään erillisillä, päälle painettavilla asennuslistoilla.

Myös tiilikate käy

Tiilikate on painavampi kuin muut vaihtoehdot. Kantavien rakenteiden mitoitus kuitenkin riittää lähes aina myös tiilikatolle. Epäilyttävissä tapauksissa kannattaa kysyä neuvoa asiantuntijalta. Tarvittaessa rakenteita vahvistetaan, ellei tyydytä toisiin katemateriaaleihin.

Kattotiilet ovat värjättyä betonia tai poltettua savea. Savitiiliä saa myös lasitettuina. Ne ovat ymmärrettävästi huomattavasti kalliimpia kuin betoniset. Tiilet ladotaan ruoteiden varaan, mutta kiinnitetään nauloilla ruoteisiin vain tietyillä asennusohjeissa kerrotuilla alueilla. Tiiliä leikataan kulmahiomakoneen kivilaikalla tai timanttiterällä.

Tiilikaton alle tarvitaan aina aluskate, joksi kelpaa vanha hyväkuntoinen huopakatekin. Katon kaltevuus vähintään 1:4. Sitä loivemmilla katoilla suositellaan alustaksi umpilaudoitusta ja huopakatetta.

Uusi tai kunnosta

Aaltomainen kuitusementtikate asennetaan ruoteiden varaan ja kiinnitetään ruuveilla, joissa on tiivisteinä muovilaikat. Aluskate on välttämätön. Katon kaltevuuden pitää olla vähintään 1:5, kittiasennuksessa 1:8.

Kuitusementistä valmistettuja levyjä voi työstää sahaamalla tai levyurastimella ritsaamalla. Reiät tehdään metalliporalla.

Hyväkuntoisen Varttikaton voi kunnostaa maalaamalla. Puhtaaksi harjattu pinta pestään mieluimmin painepesurilla. Pohjustukseksi sivellään ohennettu Akvacoat- epoksilakka.

Pohjustettuun pintaan levitetään Kilpi-kattopinnoite maalausharjalla tai telalla. Toinen käsittely tehdään seuraavana päivänä. Kattopinnoite sävytetään Tikkurilan värikarttojen mukaan.

Turvallisesti katolle

Remontin yhteydessä on kiinnitettävä huomiota myös katon turvallisuuteen. Katolle asennetaan kulkuportaat ja -tasot. Nuohoojaa ajatellen lahot tikkaat poltetaan juhannuskokossa ja tilalle hankitaan kunnolliset metallitikkaat. Lumiesteitä kannattaa harkita vakavasti, etenkin jyrkille ja liukkaille katoille. Myös kourut ja rännit huolletaan ja tarvittaessa uusitaan.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi