Uusi ovi - uusi ilme

Oletko katsonut kotisi sisäovia sillä silmällä? Ehkä niille voisi tehdä jotain. Vaihto uusiin saattaisi olla hyvä sisustustemppu.

145x180_uudet_ovet.jpg

Pariovet luovat aivan uudenlaisen ilmeen huonetiloihin. Ne ovat myös osa sisustusta.

Tavanomaisen laakaoven voi vaihtaa peilioveen tai lasiaukkoiseen, jolloin valoa tulvii huoneesta toiseen aivan uudella tavalla.

Sisäovet olivat aikoinaan hyvinkin koristeellisia. Sitten tulivat muotiin mitäänsanomattomat laakaovet. Onneksi nykyisin on monia vaihtoehtoja sekä umpinaisina että lasiaukkoisina.

Tavallinen laakaovi on kevyt. Sen runkona oleva kehä on puuta. Kehän sisällä on kartonkikenno. Pinnoissa on maalattu kovalevy.

Viilutetut ovet ovat runkorakenteeltaan samanlaisia, mutta pinnat on viilutettu ja lakattu. Suosituimpia puulajeja ovat koivu, tammi ja pyökki.

Uusina vaihtoehtoina ovat uritetut laakaovet. Hillitysti kuvioituja ovia saa valkoisen lisäksi muunkin värisinä.

100x130_uudet_ovet_1.jpg

 

 

 

 

Myös peiliovia valmistetaan kennorakenteisina laakaovien tapaan. Sileän kovalevyn sijasta pinnoissa käytetään muotoon puristettua hdf-levyä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Massiivipeiliovet ovat maalattuja tai lakattuja. Maalatuissa ovissa massiiviset kehäpuut on liimattu lamelleista ja päällystetty hdf-levyllä. Peilit valmistetaan mdf-levystä. Näin maalatusta pinnasta saadaan virheetön ja kestävä.

100x130_uudet_ovet_2.jpg

 

 

Lakatut mäntyovet luovat kotoista tupahenkeä, mutta eivät sovi tyyliltään ihan joka paikkaan. Massiivipeiliovet ovat läpikotaisin mäntyä. Kehäpuut ja peilit valmistetaan liimatuista lamelleista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saunan ovien kehitys on ollut suoraviivaista. Savusaunojen lautaovista siirryttiin paneelioviin. Seuraavina tulivat lasiaukkoiset puukehäovet. Sitten saatiinkin jo kokolasiovet, joissa vain karmit ovat puuta. Nykyisin lasiovia valmistetaan myös kuvioituina.

100x130_uudet_ovet_3.jpg 

 

 

 

 

Kokolasiovi soveltuu erityisen hyvin kosteisiin ja lämpötilaltaan suuresti vaihteleviin tiloihin. Sitä käytetään usein saunan lisäksi esimerkiksi pukuhuoneesta peseytymistilaan johtavana ovena. Asentaminen helppoa

Nykyaikaisen välioven asentaminen sujuu nopeasti. Karmit ja ovi ovat valmiiksi heloitettuja. Lisäksi saranat ovat säädettäviä. Näin sen teet näppärästi.

Aseta karmin osat asennusjärjestykseen ja kiinnitä yläkappale molempiin sivukappaleisiin yläpuolelta kahdella naulalla.

100x70_uudet_ovet.jpg 

 

 

Korkeussäätö tehdään saranatapin ylä- ja alapuolella olevilla ruuveilla. Saranapuolella oven ja karmin väliä muutetaan kuusiokoloruuvia ja säätöholkkia kiertämällä.

 

 

 

Nosta kasattu karmi oviaukkoon ja kiilaa se pysty- ja vaakasuoraan asennuskiilojen avulla. Karmin alareunan pitää olla valmiin lattiapinnan tasalla. Jos oveen tulee kynnys, sitä voi käyttää apuna jo karmin asennusvaiheessa.

Kiinnitä karmin saranasivu karmiruuveilla ja laita ovi saranoille. Ruuvaa seuraavaksi karmin lukkosivu. Myös yläpuu pitää kiinnittää seinään keskeltä, jos karmi on yli 120 cm leveä.

Asenna mahdollinen kynnys. Tarkista oven käyntivälit ovilevyn avulla ja säädä tarvittaessa saranoita. Peitä karmiruuvien reiät muovitulpilla ja asenna lukot, pintahelat ja lopuksi myös vuorilistat.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat valmistaja Copyright www.hannuh.fi