100x130_pellettitakka.jpgNäin toimii pellettitakka

Pellettitakka on kuin lämmitysrobotti. Se annostelee, sytyttää ja polttaa pellettejä automaattisesti pitäen yllä säädettyä lämpötilaa.

Pellettitakan uumenissa on paljon mielenkiintoista tekniikkaa. Sen ansiosta tulisijan lämmittäminen on vaivatonta. Pellettien polttaminen on myös siistiä.

Syöttöruuvi siirtää pelletit valurautaiseen polttomaljaan pellettisäiliöstä. Sen tilavuus on takan lämmitystehon mukaisesti 12, 15 tai 32 kg. Säiliöllinen pellettejä riittää 10–30 tunnin yhtäjaksoiseen palamiseen. Normaalikäytössä takka käy maksimiteholla vain noin puolet ajasta, joten todellinen paloaika on vielä pitempi.

Automaattisytytys

Hehkutulppa nostaa pelletin lämpötilaa, jolloin tuli syttyy noin 10–15 minuutin kuluessa. Turvatermostaatit valvovat takan toimintaa ja estävät ylikuumenemisen.

Takan tuli muistuttaa normaalia puutakan tulta. Palotila on suunniteltu niin, ettei takan itsestään puhdistuva lasi nokeennu. Korvausilma otetaan tulisijan takaa, joten sinne jätetään rakoa 5–10 cm.

Kiertoilmapuhallin tehostaa lämmön siirtymistä huoneilmaan tulisijan yläosassa olevien ritilöiden kautta.

Savukaasumoottori varmistaa palokaasujen poistumisen hormin kautta ulos. Anturi mittaa poistokaasun painetta ja sammuttaa takan, jos vastus kasvaa liian suureksi esimerkiksi hormin nokeentumisen takia.

100x130_pellettitakka_2.jpgElektroniikka ohjaa

Takan yläosassa on ohjauspaneeli, josta säädetään haluttu huonelämpötila. Termostaatti ja ajastin ohjaavat takan syttymisen ja sammumisen päivittäin minuutin tarkkuudella. Viikon jokaiselle päivälle voi ohjelmoida halutessaan 1–4 aloitus- ja lopetusaikaa.

Jos sähkön saanti katkeaa, lämmitysuuni sammuu ja käynnistyy uudestaan automaattisytytyksellä, kun sähköt palautuvat. Automaattitermostaatti estää ylikuumenemisen sulkemalla lämmitysuunin. Sen voi sytyttää uudestaan aikaisintaan 45 minuutin kuluttua.

Laitteessa on kolme turvatermostaattia, jotka mittaavat pellettisäiliön ja kuoren ja poistuvien palokaasujen lämpötilaa. Jos lämpötila laskee tietyn raja-arvon alapuolelle tai syttyminen on liian hidasta, lämmitysuuni sammuu, ja se on sytytettävä uudestaan.

Helppo asentaa ja huoltaa

Laite asennetaan palamattomalla materiaalilla eristetylle lattialle. Suojaetäisyys palaviin materiaaleihin on edessä vähintään 800 mm, sivuilla ja takana 200 mm.

Ota huomioon paikkakuntasi rakennus- tai palotarkastajan antamat ohjeet ja määräykset.

Palotila puhdistetaan säännöllisesti. Suositeltava puhdistusväli on viikosta pariin kuukauteen. Pelletin poltossa syntyy tuhkaa erittäin vähän.

Teksti Hannu Hotakainen Piirros ja kuvat valmistaja Copyright www.hannuh.fi

50x50_pellettitakka.jpgBirikkina 156P
Teho 2–5,5 kW
Hormiliitos 80 mm
Leveys 500 mmKorkeus 980 mm
Syvyys 520 mm, paino 100 kg
Lämmitysteho 60–80 m2, 140 m3
Säiliön tilavuus 15 kg
Toiminta-aika 10–30 tuntia