Seinää syntyy kuin legoilla

Harkkoseinän muuraus on tuttu näky. Mutta ihmettely alkaa, kun harmaita harkkoja ladotaan päällekkäin ilman laastia legojen tapaan! Valueristeharkko on oivallinen keksintö. Niitä käyttämällä ammattitaitoinen työporukka pystyttää nopeasti perustukset, kellarillisen talon maanpaineseinät ja kivitalon runkorakenteet.

 

180x124_valuharkko.jpg

HB-Betoniteollisuuden uusimman sukupolven valueristeharkko on entistä massiivisempi ja eristyskyvyltään tehokkaampi. HB-EM400 Ultra -valueristeharkon U-arvo on 0,17 W/m²K. Uuden valueristeharkon ytimenä on EPS-Ultra-eriste, jonka vahvuus on paksuimmillaan 150 mm.

100x100_valuharkko_1.jpg

 

 

 

 

Eristeen molemmilla puolilla on betoninen, onkaloilla varustettu harkkokuori. Harkkojen korkeus on 200 mm, kokonaisleveys 400 mm ja pituus 600 mm. 100x100_valuharkko_2.jpgJärjestelmään kuuluu normaaliharkon lisäksi oikea ja vasen kulmaharkko sekä päätyharkko. Kolmasosa päätyharkoista toimitetaan esikatkaistuina, jolloin niistä saa helposti 200 mm:n ja 400 mm:n pituiset kappaleet. Harkkojen mittatarkkuus varmistetaan erillisellä hiontalinjalla, jolloin korkeustoleranssi on + 0,5–2 mm.

Näin se käy

Harkot ladotaan päällekkäin kulmatukiin kiinnitettyjen linjalankojen avulla. Samalla pursotetaan uretaania ympäripontatun eristeen uriin. Se sitoo harkkoja ja estää kylmäsiltojen muodostumisen betonivalun yhteydessä.

100x130_valuharkko.jpgRaudoitus muodostuu vaaka- ja pystyteräksistä. Vaakaraudoitus asennetaan ladonnan yhteydessä. Pystyteräkset asetetaan harkon onkaloista muodostuviin kanaviin. Niihin voidaan sijoittaa myös sähkö- ja lvi-asennuksia ja varauksia.

Seinät ladotaan ja valetaan vaiheittain.  Ensimmäinen valu tehdään yleensä, kun on edetty ikkunoiden alareunan korkeuteen.

Notkeaa valumassaa tarvitaan noin 125 litraa neliömetrille. Ohutta vibraa käytetään hyvin kevyesti joka toisessa reiässä. Itsetiivistyvää betonia käytettäessä vibraamista ei tarvita.

Betonivalun jälkihoitona suositellaan rakenteen pintojen kevyttä kastelua tai peittämistä noin viiden vuorokauden ajan.

Pinta valmiiksi

Suositusten mukaan pinnoittaminen tehdään vasta yhden lämmityskauden jälkeen. Tavoitteena on, että rakennusaikainen kosteus on poistunut ja seinä on saavuttanut tasapainokosteuden.

Ulkoseiniin tulee kaksikerros-, kolmikerros- tai ohutrappaus. Kaksikerrosrappauksessa ensimmäisenä on tasoituskerros, ja toinen kerros on varsinainen pintarappaus.

Kolmikerrosrappauksessa tehdään ensin tartuntarappaus. Sen päälle tulee enintään 15 mm:n tasoituskerros.  Pintarappaus voidaan tehdä tarkoitukseen kehitetyllä erikoislaastilla tai pinnoitteella.

Ohutrappaus ei peitä täysin seinän epätasaisuuksia. Sitä käytetään, jos viimeistelyllä ei ole suurta merkitystä tai tarkoituksena on jättää näkyville rakenteen ominaisuudet.

Järjestelmään kuuluvat normaaliharkon lisäksi vasen- ja oikeakätiset kulmaharkot sekä päätyharkot. Valueristeharkossa on eristeen molemmin puolin betonikuori. Sen onkaloista muodostuvat yhtenäiset pystykanavat, jotka raudoitetaan ja täytetään betonilla. HB-Betoniteollisuuden uudessa harkossa on eristeenä EPS-Ultra. Eristeydin on ympäripontattu. Sen uriin pursotetaan polyuretaania ladonnan yhteydessä. Hiontalinjalla harkoista saadaan mittatarkkoja. Se on perusedellytys, jotta seinän teko edistyy sujuvasti.

Copyright Hannu Hotakainen  Kuvat valmistaja